Rada ČNB podle analytiků nechá ve středu úrokové sazby beze změny

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

ČNB
ČNB
Česká národní banka, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Bankovní rada České národní banky nechá na zasedání ve středu 18. prosince úrokové sazby beze změny, shodují se analytici. Takovému rozhodnutí by neměla podle nich bránit ani inflace aktuálně nad třemi procenty. Rozhodnutí ČNB totiž podle ekonomů ovlivňuje ekonomiku se zpožděním zhruba jednoho roku a v té době se čeká inflace zpět poblíž dvou procent. Navíc inflaci aktuálně zvyšují položky, které ČNB svoji politikou může ovlivnit minimálně. Proti růstu sazeb navíc nadále působí nejistý vývoj v zahraničí, dodali analytici.

Na posledním jednání 7. listopadu nechala rada ČNB úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech.

"Na zasedání ČNB příští středu změnu sazeb nečekáme. Ačkoli aktuální úroveň inflace překračující tři procenta volá po zvýšení sazeb, laťka pro tento krok je přeci jen posazená výš. Samotná inflace je z převážné míry tažená buď kolísajícími cenami potravin nebo náklady na bydlení, na něž má v obou případech měnová politika zanedbatelný dopad," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

I bez případného zvýšení sazeb se podle něj inflace v závěru příštího roku vrátí k hodnotám už jen slabě nad dvěma procenty. "Do hry se může v závěrečných měsících příštího roku naopak dostat varianta snížení sazeb," dodal.

Pravděpodobnost, že ČNB na příštím jednání změní úrokové sazby je i podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka velmi nízká. "Na jedné straně zpomaluje růst ekonomiky, v průmyslu výroba dokonce klesá, na straně druhé je zvýšená inflace a přehřátý realitní trh. Toto dilema ještě pár měsíců přetrvá a měnová politika může zůstat beze změny poměrně dlouho," uvedl.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je pravděpodobné, že ze sedmičlenné bankovní rady budou pro vyšší sazby podobně jako v listopadu hlasovat členové rady Vojtěch Benda a Tomáš Holub. "Zbylí členové bankovní rady preferují stabilitu úrokových sazeb, když argumentují pouze dočasným vzedmutím inflace na začátku příštího roku a jejím následným zpomalením v dalších čtvrtletích. Důležitým argumentem pro stabilitu sazeb je i slabší hospodářský vývoj v zahraničí," uvedl.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že rada ČNB ve středu může mít rozhodování trochu složitější než na předchozích dvou jednáních. Rizika ze zahraničí totiž podle něj alespoň zdánlivě nepatrně poklesla, naopak inflace v listopadu zrychlila na 3,1 procenta. "A to může být pro některé členy bankovní rady již citlivější téma, ačkoli listopadový růst inflace byl tažen převážně zrychlením cen potravin, což je kategorie, kterou ČNB bere s určitou rezervou," uvedl. Nicméně se domnívá, že stabilita sazeb je mírně pravděpodobnější scénář než zvýšení.

Zasedání bankovní rady se ve středu zúčastní všech sedm jejích členů.