Randák: Ze zakázky dopravního podniku mohlo odtéct 100 milionů

Zleva předseda správní rady Karel Janeček a členové rady Jan Kraus a Karel Randák vystoupili 15. února v Praze na tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci.

Zleva předseda správní rady Karel Janeček a členové rady Jan Kraus a Karel Randák vystoupili 15. února v Praze na tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci. Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Ze zakázky na bezpečnostní systém pražského dopravního podniku mohlo podle Nadačního fondu proti korupci (NFPK) odtéct kolem 100 milionů korun do firmy, v níž opět figurují lidé z advokátní kanceláře Šachta & partners. Uvedl to za NFPK řekl bývalý ředitel rozvědky Karel Randák. Advokáti ze Šachta & partners už dříve jakákoliv podezření, které nadační fond zveřejnil, odmítli. Jejich jméno bylo spojováno například se sporným kontraktem na nákup jízdenek od firmy Neograph.

Zakázku na bezpečnostní systém získalo konsorcium firem Saab Czech a AŽD Praha. Klíčovou roli v obchodu podle Randáka hrála kyperská společnost Amuxalo Corporation Limited, kterou zastupoval David Michal z advokátní kanceláře Šachta & partners. S tou AŽD uzavřela v březnu 2009 smlouvu o dílo.

Firma Amuxalo se pak měla stát subdodavatelem, za svou práci měla dostat odměnu ve výši asi 100 milionů korun. Ve stejný den společnost Amuxalo ale smlouvu „přeprodala“ za 30 milionů korun firmě Balkan-Sast Eood, jejímž stoprocentním vlastníkem je společnost AŽD.

„Z uvedeného lze vyslovit hypotézu, že společnost Amuxalo byla účelově vložena do celého obchodu s tím, že bez jakéhokoliv plnění mohla inkasovat částku 70 milionů korun bez DPH,“ uvedli zástupci nadačního fondu. Podle nich je na této kauze zdokumentován jeden z možných modelů vyvádění peněz z Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Fond veškeré podklady k případu poskytl policii.