Rath: Můj život skončil

David Rath

David Rath Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru Sněmovny dnes jednali o budoucnosti obviněného Davida Ratha. Sešli se již ráno ve Sněmovně.
Ze sněmovní budovy za ním vyjeli dopoledne do zařízení ministerstva vnitra Spiritka v Praze-Břevnově.
Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích.
Slyšení za zavřenými dveřmi trvalo přes dvě hodiny.
Zhruba půl hodiny po poledni bývalého středočeského hejtmana eskorta ze Spiritky zase odvezla.
6
Fotogalerie
Vazebně stíhaný poslanec David Rath (ex. ČSSD) se zatím nechce vzdát mandátu a má naopak podle členů mandátového a imunitního výboru zájem na tom vystoupit před sněmovnou, která bude jeho stíhání pro podezření z přijetí úplatku potvrzovat. Výbor, který dnes vydání Ratha polici jednomyslně doporučil, také vyslechl odposlechy Ratha a jeho spolupracovníků, kde prý žertovali o úplatcích. Rath prý zároveň před výborem uvedl, že jeho život a kariéra jsou v podstatě v troskách.

Výbor Davida Ratha vyslýchal v Praze v budově ministerstva vnitra Spiritka, kam byl kvůli tomu převezen z litoměřické vazby. Psychicky zlomený prý nebyl, ale zatčení a další vývoj ho poznamenal.

„On tam řekl to nejpodstatnější, že zažívá něco, co by nepřál ani svému největšímu nepříteli, že jeho život v podstatě skončil, že jeho kariéra skončila… Nikdy jsem neviděl doktora Ratha tak pokorného. Tím neříkám, že nebude silný soupeř policie,“ řekl novinářům člen výboru a předseda Věcí veřejných Radek John. Podle další členky výboru Jany Kaslové (TOP 09) bylo na Rathovi vidět, že se z událostí posledních dnů stále probírá a je v šoku.

Poslanci se ale shodovali v tom, že je silný a že psychicky zlomený člověk vypadá jinak. „Samozřejmě si je vědom toho, že se mu zásadně změnil život. Ale na druhou stranu, on je velký hráč a trochu jsem z toho cítil, že tuto roli, velmi těžkou, ale tuto roli, že si tak trochu užije,“ poznamenal Jiří Dolejš (KSČM).

Ratha policisté zadrželi minulé pondělí s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Rath ale podle členů výboru opakoval, že nevěděl, co v krabici je. „Tvrdí, že to je osobní msta, že to byla uměle nalíčená past,“ uvedl John.

Další poslanci líčili, že Rath nevidí za kauzou nějakou politickou stranu. Mluvil prý o státních orgánech, o současném ministru vnitra a o jeho lidech. Rath a jeho dva přítomní advokáti si prý také stěžovali na údajné procesní chyby v případu.

Šustění peněz a rochnění nad miliony

Slyšení se uskutečnilo v salonku. Rath byl v civilu a bez pout, přivedli ho dva policisté. Rath mluvil asi hodinu, potom padla zhruba desítka otázek. Pohoštění bylo prý velmi skromné.

V pondělí doplnili policisté žádost pro sněmovnu o přepisy některých odposlechů. „Ty odposlechy, které jsme měli možnost číst ráno, jsou naprosto otřesné. Tam je nahráno, jak si rochní nad sedmi miliony, jak o tom žertují, jak šustí peníze, jak je to baví. Je to novodobá pohádka Alibaba a 40 loupežníků, tentokrát z veřejných peněz,“ prohlásil po jednání výboru John. Další poslanci ale byli zdrženlivější, odposlechy označovali za indicie.

Už dopoledne členové výboru zhlédli videozáznam z Rathova zadržení. Věci Rath údajně vydal bez problémů včetně igelitové tašky, v níž byla krabice. Krabice byla údajně zalepena páskou, policisté ji na místě rozlepili a otevřeli - byly v ní peníze.