Rath sepsal změny podmínek pro pobyt ve věznicích

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání.

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Stíhaný poslanec David Rath sepsal ve vazbě novely, které by změnily podmínky pobytu ve věznicích. Obdržel je sněmovní podvýbor pro vězeňství; podle předsedkyně Zuzky Bebarové-Rujbrové (KSČM) se jedna týká výkonu trestu odnětí svobody a druhá výkonu vazby. Aby se předlohami poslanci zabývali, musel by je Rath podat Sněmovně, řekla Bebarová Rujbrová.

Novely se týkají faktických situací, jako jsou návštěvy, hygiena nebo procházky. Na novelu o výkonu trestu dnes upozornil internetový deník Insider. Rath například navrhuje, aby odsouzení byli umisťováni do věznice nejblíže místa jejich trvalého pobytu, mohli by si zaplatit mimořádnou stravu a mohli by nosit vlastní oblečení. Předloha by dále měnila třeba i podmínky pro kontakt s blízkými. Podobná ustanovení obsahuje i novela o výkonu vazby.

Obdobné návrhy by podle Bebarové-Rujbrové měla předložit vláda. Rathovými náměty, pokud své předlohy nepodá, by se Sněmovna mohla zabývat při projednávání vládních návrhů.

Někteří členové výboru zatím o Rathově iniciativě nevědí. „Tato informace mi zatím není známa,“ sdělila Jana Suchá (LIDEM).

Bývalého středočeského hejtmana policisté zadrželi a obvinili pro podezření z korupce v souvislosti s opravou buštěhradského zámku. Sněmovna jeho stíhání potvrdila. V pátek bude rozhodovat o Rathově stíhání pro další podezření, která se týkají údajného úplatkářství při pořizování vybavení do některých středočeských nemocnic.