Rath ve sněmovně: Jsem vězněm této vlády

David Rath ve sněmovne 7. září

David Rath ve sněmovne 7. září Zdroj: ctk

Rath hovořil o "otřesných podmínkách v českých věznicích (Foto: ČTK)
Vězení čeká i některé z vás, řekl Rath poslancům (Foto: ČTK)
David Rath čeká na výsledek hlasování (Foto: ČTK)
Po něm se vrátil zpět do vazební věznice v Litoměřicích (Foto: ČTK)
4
Fotogalerie
Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath požádal své kolegy o vydání k trestnímu stíhání pro údajné úplatkářství, které se týká nákupu vybavení do některých středočeských nemocnic. Rath tvrdí, že je neviný, vláda se jej prý prostřednictvím procesu pokouší zbavit. Poslanci jeho žádosti vyhověli.

„Já o to žádám,“ prohlásil Rath. Své stíhání označil za „monstrproces“. Celé vyšetřování je podle Ratha od začátku podivné, provázené neobvyklými a nezákonnými okolnostmi. „Už čtyři měsíce jsem vězněm této vlády“, zdůraznil. Děje se tak navzdory tomu, že nikomu neublížil, nikoho neohrožuje a nikomu nevznikla žádná škoda. Kabinet premiéra Petra Nečase přirovnal Rath k vládám v polodemokratických a totalitních zemích. Jde mu prý o likvidaci nepohodlného opozičního politika.

Rath je ve vazbě pro podezření z korupce při zakázce na opravu buštěhradského zámku. Tvrdí, že vybraný projekt naopak pomohl ušetřit. „Žádná škoda nevznikla, protože tam nebyla zaplacená ani koruna, a ani vzniknout nemohla. A sedm lidí za to sedí ve vězení. Tak funguje česká spravedlnost, tak funguje Kubiceho chobotnice,“ prohlásil.

Rath: Vazba je velmi tvrdé psychické a fyzické týrání

Svůj případ poslanec opětovně přirovnal ke kauze bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové a nově i ke kauze ruské dívčí skupiny Pussy Riot. „Mám obavy o českou svobodu a demokracii,“ řekl. Kritizuje velké množství odpodlechů, které na něj byly nasazeny bez věcného důkazu. „To dělala naposledy StB,“ dodal s tím, že dnešní realita překonává i představy George Orwella z románu 1984.

Čtěte také:

Rath sepsal změny podmínek pro pobyt ve věznicích

Výbor doporučil Rathovo vydání. Ten ze všeho viní Kubiceho

Podle Ratha jeho věznění slouží jen k tomu, aby byl spolu s dalšími podezřelými ve své kauze postupně zdeptán a zlomen. Kritizoval také „otřesné“ podmínky v českých věznicích, které prý jsou extrémně drahými továrnami na recidivisty. „Je to velmi tvrdé psychické a fyzické týrání,“ řekl. Na záver své filipiky proti českému vězeňství poslancům pohrozil: „Některé z vás to také čeká.“

David Rath: Vězení čeká i další poslanceDavid Rath: Vězení čeká i další poslance|ctkRath pohrozil přítomným poslancům, že některé z nich také čeká vězení

Rath se domnívá, že média, která mu v posledních měsících věnují pozornost, by se měl zaměřit na ministra vnitra Jana Kubiceho. Ten podle poslancových slov vlastní rozlehlou vilu v hodnotě několika milionů korun, na níž si nemohl z platu u policie vydělat.

Vláda škodí lidem, volte levici

V závěru svého vystoupení Rath vyzval občany, aby v blížících se krajských volbách hlasovali pro levici. „Vzala lidem naději na to, že když se budou snažit, tak se jim bude dařit líp. Tato vláda je příčinou frustrace této společnosti a vleklé krize,“ řekl.

Na obhajobu bývalého středočeského hejtmana chtěl vystoupit také jeho advokát Adam Černý, tuto žádost ale sněmovna zamítla.

Oproti svým předchozím vystoupením v Poslanecké sněmovně podléhá dnes Rath menším bezpečnostním opatřením. V červnu ho do budovy eskorta dovedla jedním z vedlejších vchodů, na vystoupení na plénu čekal v kanceláři vedle sálu. Dnes vešel do jednací místnosti standardním vstupem.