Razie v exportní bance skončila, vyšetřovatelé si odvezli dokumenty

Razie v exportní bance pokračuje, ale už za běžného provozu

Razie v exportní bance pokračuje, ale už za běžného provozu Zdroj: CTK

Razie v exportní bance pokračuje, ale už za běžného provozu
Razie v exportní bance pokračuje, ale už za běžného provozu
Razie v exportní bance pokračuje, ale už za běžného provozu
4
Fotogalerie
V sídle České pojišťovací společnosti (EGAP) dnes odpoledne skončila razie protikorupční policie, která začala včera. Policie prohledávala dokumentaci k obchodním případům z let 2005 až 2011 už za běžného provozu, uvedla mluvčí EGAP Hana Hikelová. Důvody zásahu zatím vyšetřovatelé neuvedli.

Zásah protikorupčního útvaru začal v obou firmách ve středu ráno. Policisté si vyžádali materiály k více než 15 obchodním případům, údajně mezi nimi byly i některé dříve medializované kauzy, například financování výstavby skláren v Rusku. Pojišťovna na tento projekt loni na podzim přispěla třemi miliardami korun.

Mluvčí EGAPu uvedla, že společnost s policí maximálně spolupracovala: „Došlo k dobrovolnému předání požadovaných dokumentů. Zásah se týkal některých případů, kde i EGAP shledal mnohá pochybení. Proto má EGAP zájem na řádném došetření daných případů.“

Ministr financí v demisi Jan Fischer včera jednal se zástupci dozorčích rad obou společností. „I přes zásah policie jsem byl ujištěn, že nic nebrání tomu, aby banka a EGAP ve svém fungování pokračovaly,“ sdělil poté Fischer. Příslušným útvarům ministerstva zároveň uložil, aby bezodkladně požádaly orgány činné v trestním řízení o poskytnutí oficiálních informací.

Detektivové zasahovali i ve firmě PSJ Jihlava. Policie přijela i do turnovského Sklostroje.

EGAP
Státní úvěrová pojišťovna EGAP funguje od roku 1992 a pojišťuje vývozní úvěry spojené s exportem zboží a služeb z Česka proti teritoriálním a komerčním rizikům. Pojišťovna patří do systému státní podpory exportu. Od roku 1992 pojistila export za 650 miliard korun, jen v roce 2013 to bylo podle odhadů za více než 60 miliard.
ČEB
Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a znalost České republiky ve světě, což má vést k podpoře celkové konkurenceschopnosti ČR. Ke konci roku 2012 měla Česká exportní banka rozpůjčováno necelých 70 miliard korun, téměř polovina z toho připadá na Rusko.

ČEB prodává pohledávky za 1,5 miliardy