Řetězec Albert opět zvýší mzdy, od ledna v průměru o pětinu

Albert

Albert Zdroj: Profimedia.cz

Nizozemský obchodní řetězec Ahold provozující v tuzemsku obchody Albert zvedne od ledna opět mzdy svých provozních zaměstnanců. Jejich základní mzda vzroste o sedm procent, k čemuž se řetězec zavázal letos v lednu. Dnes to uvedl server Aktuálně.cz.

Zvýšení proběhne kombinací plošného navýšení pro všechny provozní zaměstnance o sedm procent s dalším navýšením v návaznosti na výsledek ročního hodnocení. Od ledna to znamená v průměru téměř dvacetiprocentní navýšení," řekl serveru personální ředitel společnosti Albert Česká republika Ctirad Nedbálek. Podle něho provozní zaměstnanci ještě letos dostanou také mimořádnou odměnu ve formě jednorázové poukázky na nákup v hodnotě 1200 korun.

Řetězec již navyšoval mzdy letos v červenci v průměru o pět procent. Šlo o letos druhé zvýšení platů, celkem tak letošní navýšení mělo být o 13,5 procenta. Průměrné mzdy společnost neuvádí.

Průměrná hrubá mzda pokladních a dalších provozních zaměstnanců v obchodních řetězcích v Česku podle údajů Odborového svazu pracovníků obchodu letos mírně stoupla na zhruba 15 tisíc korun. Některé velké obchodní řetězce přitom letos zvýšily platy pracovníkům i dvakrát. Platy v maloobchodu i tak výrazně zaostávají za růstem průměrné mzdy, která v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,6 procenta na 29 346 korun.

Nízká míra nezaměstnanosti, zvyšující se konkurenční boj o kvalitní zaměstnance a nezájem uchazečů o práci v maloobchodu nutí obchodní řetězce v poslední době zvyšovat nástupní mzdy. Ty ale přesto u řady řetězců zůstávají pod průměrem Česka.

Například řetězec Lidl zvýšil od března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, dosáhla tak 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku týdně. Průměrná mzda prodavačů a pokladních je podle firmy při stejném úvazku 24 897 korun. Nástupní mzda pro pokladní v Penny marketu byla v červnu v průměru 17 500 korun, v Praze 20 500 korun. Zvýšení mezd oznámilo i Tesco a právě Penny.

Ahold provozuje v Česku přes 300 hypermarketů a supermarketů Albert a má více než 17 000 zaměstnanců. Každý den poskytuje služby přibližně 640 tisícům zákazníkům.