Řidič Smetana pronikl v přestrojení za zvukaře do štábu ODS

Roman Smetana

Roman Smetana Zdroj: CTK

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana, jehož soud poslal do vězení za kreslení na reklamy politických stran, přišel dnes večer v přestrojení za zvukaře do volebního štábu ODS. Několik minut tam před televizními kamerami diskutoval s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem.

Smetana, který měl nastoupit v pondělí do vězení, ale neučinil tak, chtěl Nečase oslovit už v pátek v Rožnově pod Radhoštěm, kde premiér volil. Místo toho jej policisté v civilu zadrželi a předvedli na služebnu k výslechu. Nečas tak nerušeně odvolil. Smetana dnes novinářům řekl, že počítá s tím, že svůj trest nastoupí v úterý.

Smetana, který měl na sobě paruku a vybavení zvukaře, se Nečase několikrát ptal, jestli považuje za správné, že půjde do vězení za pokreslení politické reklamy. Ta by podle něj měla být prostorem, na němž se mohou občané vyjadřovat. „Připadne vám normální, že se občan projeví jako občan a jde ve výsledku do vězení?“ tázal se premiéra.

Nečas se Smetanou bez emocí diskutoval. Argumentoval tím, že soud považoval jeho čin za ničení majetku a jeho rozhodnutí musí jako každý občan respektovat. To, že oblastní ODS žádala Smetanu o náhradu škody, bylo podle Nečase zbytečné. „Já bych na vás tu žalobu tehdy nepodával. Chápu to jako neprozřetelný postup, který přinesl více škody než užitku,“ řekl Nečas. „Vy byste měl mít zachováno právo svobody, to já vám neberu, klidně si kritizujte, ale nemáte právo ničit někomu jinému soukromý majetek,“ dodal.

Smetana uvedl, že si konfrontaci s premiérem zvolil proto, že ODS po něm jako jediná strana chtěla finanční náhradu. Rozhodnutí soudu prý považuje za špatné, nikoli politické. Výsledky voleb nejprve nechtěl hodnotit, pak uvedl, že „jeho srdce bije nalevo“, takže je raději, než kdyby vyhrála na celé čáře ODS.

„Dostal jsem v Rožnově předvolání na (pražskou služebnu policie) Bartolomějskou ve věci maření, do té doby zřejmě bude existovat i zatykač, takže mě tam rovnou zatknou. Bartolomějské se vyhnout nemůžu, protože tam je hrozba pokuty 50.000 a zas tak daleko zajít nemíním. Termín je úterý 16. října, tuším 11:00,“ řekl Smetana.

Smetana před volbami v roce 2010 pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Tvrdil, že tím chtěl vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz. Nejvíc pokreslených plakátů patřilo ODS, která se u soudu domáhala náhrady škody. Smetana straně 15.667 korun uhradil. Odmítl však vykonat soudem uložené veřejně prospěšné práce. O jeho příběhu natáčí film dokumentaristé Filip Remunda a Vít Klusák.