Řidiči budou moct od října platit blokové pokuty kartou

Dopravní policie

Dopravní policie

Českým řidičům se rozšiřují možnosti, jak zaplatit blokové pokuty za spáchané přestupky. Využít k tomu budou moct platební kartu. Policie totiž vybaví všechny útvary dopravní policie celkem 250 mobilními platebními terminály od ČSOB, která na tento projekt vyhrála výběrové řízení.

„Terminály budou nejen na dálničních odděleních, ale i na dopravních inspektorátech na krajské a okresní úrovni,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.

Policie systém testuje už od loňského června, kdy v rámci zkušebního projektu na dobu jednoho roku vybavila 17 dálničních oddělení a tři krajská ředitelství policie 20 platebními terminály od České spořitelny. Protože se placení kartou v terénu osvědčilo, rozhodla se ho policie rozšířit na celé území Česka.

Nevýhodou platebních terminálů jsou poplatky za transakce, které musí policie poskytovateli odvádět. Za devět měsíců užívání zkušebního systému přišly poplatky zhruba na 125 tisíc korun. Výhody ale podle policie převažují.

„Důležité je, že tyto poplatky jsou mnohonásobně nižší než případné další náklady, které by systém stálo vymáhání pokut v případě, že by nebyly zaplaceny platebním terminálem,“ uvedla Hodačová.

Jen za první pololetí letošního roku bylo v rámci omezeného zkušebního systému kartou placeno přes deset procent z objemu vybraných pokut. Na pokutách policisté vybrali celkem přes 41 milionů korun, kartou zaplatili řidiči přes čtyři miliony.