Rok 2012 – rok reforem. Změny pocítí každá domácnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Patnáct reformních zákonů, které navzdory Senátu opětovně minulý týden schválila dolní komora parlamentu, už za necelé dva měsíce ovlivní chod každé domácnosti v Česku. Především rodiny s dětmi budou nuceny přehodnotit své rozpočty – podraží jídlo, léky, ale třeba i dětské plenky. Zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent prostě bude znatelné, a to i při pořizování nového bydlení.

Zpřísní se také vyplácení sociálních dávek, méně snadné bude dosáhnout na plnou státní podporu při ztrátě zaměstnání. Nejen ty, kteří nejsou vůbec ochotni hledat si práci, ale i ty, kteří jsou při nabídce nového zaměstnání „vybíraví“, čeká veřejně prospěšná služba.

Vůbec nejobtížnější ale pro mnoho lidí možná bude rozmyslet si, jak se zabezpečit na penzi. Rozhodnutí, zda vstoupit do nového, takzvaně druhého pilíře důchodového systému, čeká každého, kdo dovrší pětatřicet let věku, ti starší se budou muset rozhodnout nejpozději v roce 2013.

Rok příští ovšem nejspíš bude ve znamení velkých reklamních kampaní, které rozpoutají soukromé penzijní fondy. Takže bude potřeba zachovat chladnou hlavu, sednout si a počítat.

Reformy mají především ochránit státní pokladnu, stát musí omezit výdaje. A vzhledem k zatím spíše pesimistickým ekonomickým vyhlídkám je potřeba myslet i na to, že stěžejní reformy – ty ještě čekají na podpis prezidenta – nemusí být poslední. Rokem 2012 masivní šetření státních výdajů teprve začíná, ostatně další reformní porci už představil například ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Penzijní reforma

Zavedení druhého důchodového pilíře Z 28 procent odváděných z hrubé mzdy na sociální pojištění bude možné převádět tři procentní body na individuální účet u soukromých penzijních společností. Platí to pro ty, kdo ze svého přidají částku ve výši dvou procentních bodů. Účast ve druhém pilíři bude dobrovolná, ale po vstupu nebude možné odejít. Lidé se budou moci pro vstup rozhodnout při dovršení 35 let věku, starší 35 let pak do konce roku 2012. Současných důchodců se druhý pilíř netýká.


Existence čtyř fondů Bude zaveden fond konzervativní, vyvážený a dynamický a fond státních dluhopisů. Lišit se budou mírou rizika a výnosů. Svěřené příspěvky a majetek společností mají být odděleny tak, aby lidé o své úspory při případném bankrotu společnosti nepřišli. Po dosažení důchodového věku bude možné naspořené peníze získat buď formou doživotní penze, popřípadě formou doživotní penze s pozůstalostní penzí na tři roky, anebo formou výplaty renty po dobu dvaceti let. V případě úmrtí střadatele bude naspořená částka předmětem dědictví.


Státní průběžný pilíř Základní výměra důchodu zůstane stejná, jako by si člověk ve druhém pilíři nespořil.


Penzijní připojištění Změní se výše státního příspěvku. Minimální vklad pro získání příspěvku bude 300 korun, stát k nim přidá devadesát korun. U vyšších vkladů obdrží lidé od státu zmíněných devadesát korun plus dvacet procent ze spořené částky. Při úspoře jednoho tisíce a více korun budou od státu měsíčně dostávat 230 korun. Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění se tak má zvýšit až na 2760 korun ročně.


Daň z přidané hodnoty

Snížená sazba Ze současných deseti na čtrnáct procent daně z přidané hodnoty se od ledna příštího roku má zvýšit snížená sazba, zatímco základní sazba má stejně jako dosud činit 20 procent. Seznam položek zařazených do snížené sazby se oproti dosavadnímu stavu nezmění. Podraží tedy například potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městská hromadná doprava, knihy, časopisy a noviny, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce, léky a zdravotnické pomůcky, dětské pleny nebo stavební práce. Od ledna 2013 se pak má sazba sjednotit na 17,5 procenta, a to bez výjimek.


Kompenzace Rodinám s dětmi se má zvýšit daňová sleva na dítě (popřípadě bonus) o 150 korun měsíčně za každé vyživované dítě. Využít je však mohou jen rodiny, ve kterých alespoň jeden rodič (za jistých podmínek alespoň prarodič) vydělává. Důchodcům by se měla penze zvýšit podle nynějších pravidel pro valorizaci. Nejspíš půjde v průměru o 174 korun měsíčně. Zvýšit se má i minimální mzda – o 400 až 500 korun měsíčně – a o devět procent mají stoupnout částky životního i existenčního minima.


Sociální reforma

Podpora v nezaměstnanosti Od ledna příštího roku lidem bez práce, kteří jsou dva měsíce vedeni v evidenci na úřadu práce, bude nabídnuta veřejně prospěšná služba na dvacet hodin týdně. Pokud ji odmítnou, přijdou o podporu, a to až na šest měsíců. Na podporu budou mít nárok jen ti, kteří odpracovali v posledních dvou letech alespoň dvanáct měsíců.


Rodičovská Dál bude platit možnost zvolit si délku rodičovské i výši rodičovského příspěvku. Možné maximum k čerpání činí 220 tisíc korun.


Rekvalifikace Vybrat si její zaměření budou moci nezaměstnaní sami, úřad práce každému proplatí za kurzy až padesát tisíc korun během tří let.


Sociální karty Dostanou je příjemci nejrůznějších dávek. Sloužit budou k identifikaci, výběru z bankomatu či placení v obchodech. Povinně je budou muset používat ti, kteří sociální dávky zneužívají – k nákupu alkoholu, cigaret nebo k hazardu. Všechny dávky budou vedeny u úřadů práce.


Zákoník práce

Odstupné Nově má být vypláceno odstupné podle odpracovaných let. Kdo je u firmy méně než rok, dostane odstupné ve výši měsíčního platu. Kdo pracoval rok až dva, dostane dva měsíční platy. Tříměsíční odstupné mají dostat jen ti, jejichž pracovní poměr trval přes dva roky.


Nový výpovědní důvod Od ledna 2012 budou zaměstnavatelé moci dát výpověď lidem, kteří „zvlášť hrubým způsobem“ poruší lékařem stanovený režim při nemocenské. Má jít o výpovědní důvod bez nároku na odstupné, avšak se standardní výpovědní dobou, tedy dva měsíce počítané od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po dni doručení výpovědi. Seznam hlavních povinností zaměstnanců se má rozšířit o zdržování se v místě pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti a dodržování doby a rozsahu povolených vycházek.


Zkušební doba Pro běžné zaměstnance zůstane beze změny, tedy maximálně tříměsíční, u vedoucích zaměstnanců bude dovoleno, aby činila až šest měsíců. Nově má platit, že zkušební doba může trvat maximálně polovinu délky pracovního poměru, je-li uzavřen na dobu určitou. Poměr na dobu určitou nesmí přesáhnout tři roky.


Daňová reforma

Nově zdaněn bude jenom hazard, další část reformy se odkládá na rok 2014. To znamená, že i napřesrok zůstane v platnosti superhrubá mzda a z ní odvod ve výši 15 procent. Zaměstnancům se nebudou zvyšovat platby pojistného o dva procentní body a snižovat se nebudou sazby sociálního a zdravotního pojištění u podnikatelů. Zvýhodněné zůstanou tak jako dosud stravenky a závodní stravování, rušit se nebudou ani další daňové výjimky.

Stavební spoření

Od ledna příštího roku se sníží státní podpora, a to na deset procent částky vložené v daném roce. Maximum budou dva tisíce korun. Úroky z uspořené částky se zdaní. Lidé budou muset doložit, že tyto úspory utrácejí za bydlení.

Zdravotnictví

Záchranná služba Sanitka bude muset k pacientovi dorazit do dvaceti minut, záchranáři budou moci vstupovat na cizí pozemek a do cizích objektů a od lidí na místě požadovat osobní i věcnou pomoc.


Umělé oplodnění Zavádí se věková hranice pro možnost umělého oplodnění, a to na 49 let. Na rozdíl od současnosti pojišťovna proplatí čtyři pokusy.


Očkování Zdarma budou některá nová očkování – pro děti do sedmi měsíců proti pneumokoku, pro 13leté a 14leté dívky proti rakovině děložního čípku.


Léky Pacienti si budou hradit ty preparáty, které lze kupovat volně, tedy bez receptu.


Pacienti Budou mít nárok na informace o zdravotním stavu a o cenách zákroků. Dále platí možnost volby lékaře, konzultace s dalším odborníkem a přítomnost blízké osoby.