Roušky kromě seniorů dostanou i invalidé, mladí zdravotně postižení a učitelé

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci (14. 9. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci (14. 9. 2020) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Cestovní mapa znázorňující podle barev rizikové země kvůli pandemii covidu.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci (14. 9. 2020)
3
Fotogalerie

Roušky a respirátory pro ochranu před koronavirem dostane vedle seniorů nad šedesát let také 170 tisíc lidí s plným invalidním důchodem a 17 tisíc zdravotně postižených do 18 let. Respirátory zamíří i k učitelům. S návrhem dnes souhlasila vláda, informovala na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Kabinet záměr dopracuje ve středu, stejně jako návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO) na ochranné pomůcky pro učitele. „Ministr navrhl 620 tisíc respirátorů pro oranžové regiony,“ řekla mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zařadilo do druhého oranžového stupně ohrožení koronavirem k Praze rovněž okres Uherské Hradiště a středočeské okresy Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ.

„Vláda souhlasí s mým návrhem na distribuci ochranných pomůcek lidem s handicapem. Roušky s respirátory tedy poputují 170.000 invalidů ve 3. stupni a 17.000 zdravotně postižených mladších 18 let,“ uvedla Maláčová. Plaga žádá o deset respirátorů pro každého učitele a další zaměstnance škol v koronavirem nejpostiženějších regionech.

O balíčku pěti roušek a jednoho respirátoru pro seniory nad 60 let rozhodla vláda minulý týden. Dnes Česká pošta zkompletovala většinu ze tří milionů zásilek, s doručováním začne v úterý. Senioři zásilky dostanou do schránek v místě trvalého bydliště. Maláčová po jednání vlády uvedla, že stejným způsobem, tedy Českou poštou, budou distribuovány i ochranné pomůcky pro zdravotně postižené.

Jeden respirátor podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupila ČR zhruba za 2,35 dolaru, tedy asi 53 korun. Roušku pak za 0,37 centu, čili zhruba 8,30 koruny. Balíček pro jednoho seniora tak stojí asi 94 korun.

V Česku žilo ke konci loňského roku podle údajů Českého statistického úřadu žilo v 2,78 milionu lidí starších 60 let. Rozvoz pomůcek pro seniory bude stát zhruba 15 milionů korun.

Roušky a respirátory jsou ze zásob zbylých po jarní vlně onemocnění, které jsou skladovány v Opočínku na Pardubicku.