Rozsudky v části Rathovy kauzy padnou 7. dubna

Obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová

Obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová Zdroj: CTK

Soud vyhlásí verdikt v části kauzy exposlance Davida Ratha 7. dubna. Termín dnes určil předseda trestního senátu Robert Pacovský poté, co skončily závěrečné řeči obžalovaných. Žalobce Petr Jirát navrhuje tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Jednání Krajského soudu v Praze se týká devíti z 11 obžalovaných, případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské soud projedná zvlášť.

Před soudem dnes zazněly poslední závěrečné řeči obžalovaných, následovat mělo ještě tzv. poslední slovo, kterého využila pouze podnikatelka Ivana Salačová. Jako jediná se přiznala ke korupci při zakázkách ve Středočeském kraji. Soudu zopakovala, že se k přiznání rozhodla sama z vlastní vůle a nikdo ji k tomu nenutil. Jirát pro ni navrhuje podmíněný trest.

Obžaloba se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Ovlivněné prý byly zakázky na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivicích a modernizaci některých krajských nemocnic. Jako organizátory označuje Jirát manžele Kateřinu a Petra Kottovy, kterým navrhuje až devítileté vězení a propadnutí majetku. Oba vinu odmítají a soud požádali o zproštění obžaloby.

Mezi dalšími obžalovanými jsou manažeři a šéfové firem. Podle obžaloby byly veřejné zakázky předem domluvené pro vybraného vítěze, což údajně provázela korupce. Rath údajně o všem věděl coby hejtman Středočeského kraje a dělil se o úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá. Podle něj nebylo možné tendry ovlivnit, protože prý byly pod vícenásobnou kontrolou.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah v květnu 2012
Výběr hlavních událostí v případu Davida Ratha, který je spolu s dalšími obžalovaný z korupce (žalobce dnes soudu navrhl tresty pro část obžalovaných):
2012:
14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.
15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.
16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.
5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním.
18. července - Policie doručila do Sněmovny žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.
20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.
7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:
1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.
15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.
5. dubna - Státní zástupce podal soudu obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.
7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil; vinu odmítli Pancová i Kott.
Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.
5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.
11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.
2014:
2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. V únoru 2015 přiznalo ministerstvo spravedlnosti Rathovi nárok na odškodnění.
17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:
9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.
5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního hlavního líčení, z něhož naopak ze zdravotních důvodů vyloučil Ratha.
4. března - Žalobce navrhl pro Kotta a jeho manželku Kateřinu (dříve Pancovou) trest osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Pro Ivanu Salačovou navrhl žalobce podmínku za spolupráci při vyšetřování. Pro ostatních šest obžalovaný žádá dva až šest let vězení, nebo podmínky.