Růst firemních insolvencí se zastavil. Počet konkurzů ale stále roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Růst počtu insolvenčních návrhů v Česku se v prvním pololetí letošního roku zastavil, meziroční růst činil jen 1,6 procenta. V předchozích letech přitom růst dosahoval desítek procent, uvedla společnost VPI CZ.

K poklesu insolvenčních návrhů dochází napříč všemi kraji. Vůbec nejméně firemních insolvenčních návrhů hlásí Karlovarský kraj, nejvíce naopak Praha. „U právnických osob je nejčastějším případem úpadkové situace velmi nízký počet zakázek, které nejsou schopny kompenzovat náklady. V oblasti insolvencí u firem lze pro rok 2014 očekávat stagnující až klesající tendence. Je to dáno tím, že firmy se už z významné části přizpůsobily zhoršeným podmínkám, zejména odbytovým, způsobeným hospodářskou krizí,“ uvedl společník VPI Jan Malý.

Roste naopak počet insolvencí u fyzických osob. Zatímco v první polovině loňského roku na ně bylo podáno přibližně 14 500 insolvenčních návrhů, za stejné období letošního roku jich bylo 16 tisíc, což znamená desetiprocentní růst.

Lidé nejčastěji vyhlašují bankrot kvůli neschopnosti splácet spotřebitelské úvěry. Hlavní podíl žadatelů s povoleným oddlužením v tomto roce představuje skupina ve věkovém rozmezí od 31 do 40 let. Nejnižší zastoupení v rámci osob žádajících o oddlužení mají mladí lidé do 30 let a důchodci,“ uvedl Malý.

Výrazný úbytek insolvenčních návrhů vůči firmám se ale dosud nijak neprojevil v počtu skutečně vyhlášených konkurzů. Těch bylo v roce 2013 za první pololetí vyhlášeno 1098, letos to je už 1220.

Šéf pojistných detektivů: Na neodhalených podvodech se vyplatí miliardy