Ruzyňské letiště čeká třicet speciálů se smutečními hosty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Na pražském letišti v Ruzyni v pátek dopoledne přistane zhruba 30 leteckých speciálů, které přivezou zahraniční státníky a jejich delegace na pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla. Další smuteční hosté z ciziny přicestují pravidelnými linkami. Přílety státních letů výrazně neovlivní pravidelný provoz na ruzyňském letišti, sdělila dnes jeho mluvčí Eva Krejčí.

Státní speciály budou odbavovány v areálu Jih, na takzvaném starém letišti. Jejich přílet letiště očekává mezi 09:00 až 11:00, odlety jsou pak plánovány na dobu mezi 15:00 a 17:00. Celkem má podle ministersva zahraničních věcí dorazit 46 delegací.

Standardní provoz letiště bude podle mluvčí v běžném režimu, cestující by přesto měli vyjet na letiště s dostatečnou časovou rezervou, a to hlavně kvůli možným dopravním omezením při příjezdu na Ruzyni.

Havlův pohřeb se koná v pátek v poledne ve svatovítské katedrále na Pražském hradě. Smuteční obřad začne minutou ticha, poté bude následovat zádušní mše.

Přijede například britský premiér David Cameron. V seznamu hostů následuje francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Svou účast potvrdili také prezidenti Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovinska, pobaltských států či Gruzie. S příjezdem počítají šéf Evropské komise José Manuel Barroso a europarlamentu Jerzy Buzek. Podle ruských médií povede delegaci Moskvy federální ombudsman Vladimir Lukin. Například za Polsko se smutečního obřadu zúčastní mimo jiné legendární vůdce odborové organizace Solidarita a první nekomunistický prezident Lech Walesa.

Kromě většiny evropských státníků dorazí také ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton a někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Účast slíbil generální guvernér Kanady David Johnston či náměstek japonského ministra zahraničních věcí Ryuji Yamane.

Podle počtu hlav států, které přijely na jednu vrcholnou akci do České republiky, byl dosud největší událostí pražský summit Severoatlantické aliance (NATO) z listopadu 2002. Do Prahy tehdy přicestovalo 22 prezidentů a k tomu ještě na dvě desítky předsedů vlád. V květnu 2007 do Brna na konferenci středoevropských prezidentů přicestovalo 14 hlav států. Na páteční pohřeb bývalého prezidenta Havla by jich mělo přicestovat dvanáct.