S novým pražským vedením přišlo i personální zemětřesení

magistrát

magistrát Zdroj: E15

Praha vypsala výběrová řízení na posty osmi ředitelů odborů a dvou zástupců ředitele magistrátu. Souvisí to s reorganizací magistrátu. V rámci ní od začátku července ubylo na úřadu 39 zaměstnanců, ke konci června na pražském magistrátu pracovalo 1819 lidí.

Reorganizace, kterou už dřív kritizovala opoziční ODS, podle primátora Tomáše Hudečka přispěje k lepší a transparentnější práci magistrátu.

Hlavní město hledá šéfa školského odboru, odboru správních činností ve školství, oboru zdravotnictví a odboru správních činností ve zdravotnictví, dále pak ředitele odboru městské zeleně a odpadového hospodářství, odboru životního prostředí, odboru daní, poplatků a cen a odboru bezpečnosti a krizového řízení. Ve výběrovém řízení hledá dva zástupce ředitele magistrátu. Chystá se také obsazení postu šéfa rozvoje financování dopravy.

„Jsem přesvědčen, že reorganizace přispěje k zefektivnění práce magistrátu,“ řekl Hudeček. Oddělení státní správy a samosprávy podle něj zároveň sníží riziko korupce.

Místa ředitelů odboru městské zeleně, odboru životního prostředí, zástupce ředitele magistrátu pro sekci státní správy a zástupce ředitele magistrátu pro sekci rozhodování o území byla podle magistrátní mluvčí Ivy Vojtové neobsazená, nikdo tedy nedostal výpověď. „ Vzhledem k reorganizaci vznikla potřeba daná volná pracovní místa obsadit,“ dodala mluvčí.

V rámci reorganizace museli naopak skončit vedoucí oddělení hospodářské správy a vedoucí oddělení bilaterálních vztahů.

„Je to třetí reorganizace během tří let, která přinese pouze chaos, finanční náklady a prokorupční prostředí,“ řekl už dříve bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Kritizuje především údajnou „centralizaci moci“.

Vzniká totiž post ředitele Sekce rozhodování o území, který bude odpovědný za dodržování termínů při územních a stavebních rozhodnutích. Zároveň do něj bude spadat magistrátní odbor stavební, odbor územního plánu, dopravních agend, památkové péče a odbor životního prostředí. Podle Hudečka je cílem, aby razítka byla vydávána v řádných termínech a s co nejnižším možným rizikem korupce.