S vedením ND se možná sejde nejen ministryně, ale i Nečas

Alena Hanáková

Alena Hanáková Zdroj: profimedia.cz

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v pátek náhle odvolala ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Jako důvod uvedla to, že počátkem roku nastartované spojování ND a Státní opery Praha nepostupuje dost rychle.  (Foto ČTK)
Členové vedení ND se na Hanákovou obrátili s žádostí o schůzku. Zároveň označují za nepřijatelný její záměr jmenovat na místo dočasného ředitele ND ekonomického náměstka ministerstva kultury Martina Sankota. Tento krok by podle nich zkomplikoval provoz divadla.  (Foto ČTK)
Černý deklarované důvody k odvolání zásadně odmítá, považuje je za zástupné a krok ministerstva vnímá jako aroganci moci. Za jeho práci se postavili šéfové všech uměleckých souborů ND.  (Foto ČTK)
V otevřeném dopise Nečasovi zástupci scény píší, že Černý byl odvolán bez udání konkrétních a relevantních důvodů. Rozhodnutí ministryně označují za „projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr, které ač z lidského i celospolečenského pohledu nemají obdoby, se stávají normou“.  (Foto ČTK)
Na piazzetě ND se uskutečnila petiční akce proti jednání ministerstva.  (Foto ČTK)
6
Fotogalerie
Vedení Národního divadla v Praze se dnes obrátilo na premiéra Petra Nečase s požadavkem, aby odvolal ministryni kultury Alenu Hanákovou z funkce. Požadavek vzneslo poté, co Hanáková (TOP 09 a STAN) nečekaně odvolala ředitele ND Ondřeje Černého. Ministryně se v úterý dopoledne s vedením divadla kvůli této záležitost sejde, sdělila dnes mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková.

Upozornila ale, že ministerstvo nemůže revokovat žádný z kroků, který v posledních dnech jako zřizovatel ND podniklo.

Ministerský předseda, případně někdo z jeho spolupracovníků je také připraven se setkat se zástupci scény. Národní divadlo je významná kulturní instituce, podotkl. Premiér předpokládá, že i ministryně kultury bude schopná své kroky obhájit, tlumočil Nečasovo stanovisko mluvčí Michal Schuster.

Po odchodu Hanákové volá ČSSD. „Jde o další důkaz neodborného a chaotického řízení ministerstva kultury,“ napsal v tiskovém prohlášení šéf strany Bohuslav Sobotka. Hanáková by podle něho měla vrátit Černého do čela scény. „Pan Černý zřejmě málo tancoval podle toho, jak TOP 09 pískala, a výsledek se dostavil,“ přidal se ke kritice stínový ministr kultury ČSSD Vítězslav Jandák.

K setkání ministryni vyzvali členové vedení ND otevřeným dopisem v sobotu. Vyjadřují v něm nesouhlas s odvoláním Černého a zároveň označují za nepřijatelný záměr Hanákové jmenovat na místo dočasného ředitele ND ekonomického náměstka ministerstva kultury (MK) Martina Sankota.

Hanáková náhle odvolala ředitele ND Černého v pátek. Jako důvod uvedla to, že počátkem roku zahájené spojování ND a Státní opery Praha (SOP) nepostupuje dost rychle.

„Tyto kroky byly učiněny po pečlivé, několikaměsíční analýze stavu Národního divadla a Státní opery, a to na základě výsledků provedených externích a interních auditů. Ministryně kultury si je vědoma toho, že změny v nejvyšším vedení jakékoliv organizace vždy vyvolávají vlny emocí a obav, zvláště, jde-li o vedení umělecké instituce. Primárním zájmem ministerstva kultury je proto situaci v Národním divadle stabilizovat a a zklidnit,“ uvedla Ševčíková.

Vedení ND tvrdí, že jmenování Sankota by zkomplikovalo provoz divadla. V dnešním otevřeném dopise Nečasovi píší, že Černý byl odvolán bez udání konkrétních a relevantních důvodů. Rozhodnutí ministryně označují za „projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr, které ač z lidského i celospolečenského pohledu nemají obdoby, se stávají normou“.

Od 16:00 se dnes na piazzetě ND uskuteční začátek petiční akce proti jednání ministerstva.