Samospráva volá po investičním plánu

Jana Vildumetzová (ANO)

Jana Vildumetzová (ANO) Zdroj: Martin Stolař / Mafra / Profimedia

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová
a Markéta Vaňková
3
Fotogalerie

Národní investiční plán, jehož obrysy představil loni premiér Andrej Babiš (ANO), stále nemá oficiální podobu. Pracuje na něm Rada vlády pro veřejné investování a i přes opakované výzvy opozice vláda stále konkrétní plán nezveřejnila.

Na plán čekají především samosprávy. „Bylo by vhodné, kdyby se stát zapojoval do strategických investic obcí. Investiční plán, kdyby skutečně vstoupil v život a byl využíván, by mohl být velkou pomocí pro plánování rozpočtů,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) na středečním setkání lídrů veřejné správy. Vaňková míní, že starostové žijí každý rok v nejistotě, zda dostanou na akce a projekty příspěvek od státu.

Plán obsahuje podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun do roku 2030. Schillerová nicméně upozorňuje, že plán má jen vytyčit potenciál investic v Česku, všechny požadavky krajů a obcí nejdou splnit. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) uvedla, že zdaleka nejvíce peněz chtějí kraje a obce na dopravu, dále na vzdělání či zdravotní péči. „Pro nás představuje plán obrovský potenciál pro vyjednávání dalšího období čerpání evropských fondů,“ řekla Dostálová.

Šéfka Asociace krajů a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) považuje za důležité, aby se plán alespoň jednou za rok aktualizoval a určily se priority. „Kraje tam daly nespočet projektů, měly by si ale říct, co je pro ně nejdůležitější,“ řekla.

Pražský náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) zase vládu žádá, aby zohlednila požadavky hlavního města. „Vláda byla ve všech regionech, ale nebyla v Praze,“ řekl s tím, že Praha potřebuje pomoci především s velkými dopravními stavbami.

Předložení investičního plánu, podle kterého se sestavuje i státní rozpočet na příští rok, opakovaně požadovali po Babišovi například Piráti či ODS. Premiér ho odmítl vydat s tím, že je to interní dokument. Piráti už kvůli tomu premiérovi pohrozili správní žalobou.