Schváleno. V operačních programech pro Česko leží přes 600 miliard

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka spolu s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou podepsal dokument, který symbolicky zakončuje schvalování operačních programů Evropské unie pro Českou republiku na období 2014 až 2020. K dispozici je v nich pro žadatele zhruba 644 miliard korun.

Slavnostní ceremonie, které se kromě předsedy vlády Sobotky zúčastnila i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ukončila proces schvalování deseti programů Evropskou komisí. Následovat bude vypisování výzev k podávání žádostí o dotaci.

„Jsou to finanční prostředky, které můžeme použít na podporu vytváření nových pracovních míst, na podporu hospodářského růstu, na modernizaci našeho průmyslu, modernizaci školství, na modernizaci firem, na podporu vědy, výzkumu a inovací v naší zemí,“ uvedl Sobotka.

Cesta ke konečnému schválení operačních programů pro Českou republiku podle předsedy vlády nebyla vůbec jednoduchá. Za řadu problémů si podle něj Česko může samo, neboť nebylo schopno včas reagovat na problémy a přijmout nezbytné normy jako zákon o státní službě či odkládanou změnu české právní úpravy procesu EIA, který posuzuje vlivy konkrétních záměrů na životní prostředí.

Operační programy ČR na léta 2014-2020
název programuřídící institucečástka v mld. Kč
1 Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ministerstvo průmyslu a obchodu 116,1
2 Výzkum, vývoj a vzdělávání ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 75,6
3 Zaměstnanost ministerstvo práce a sociálních věcí 56,7
4 Doprava ministerstvo dopravy 126,9
5 Životní prostředí ministerstvo životního prostředí 70,2
6 Integrovaný regionální operační program ministerstvo pro místní rozvoj 124,2
7 Praha - pól růstu ČR magistrát hlavního města Prahy 5,4
8 Technická pomoc ministerstvo pro místní rozvoj 5,9
9 Rybářství ministerstvo zemědělství 0,8
10 Program rozvoje venkova ministerstvo zemědělství 62,1

„Doufáme, že jsme se poučili z programového období 2007-2013 a že naše projekty budou smysluplné, budou přinášet zaměstnanost,“ uvedla během ceremonie Šlechtová. V předchozím období se díky penězům z evropských programů podle ní podařilo vytvořit v Česku přes 80 tisíc pracovních míst.

Na závěr slavnostního aktu dostala komisařka Cretsuová od českého premiéra jako poděkování dort s deseti svíčkami na znamení deseti operačních programů.

První výzvu k čerpání peněz z operačních programů pro roky 2014-2020 už na konci května vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu v operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který EK schválila letos v dubnu.

V novém sedmiletém programovém období se snížil počet operačních programů. Strukturálních operačních programů je osm: Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Životní prostředí, Zaměstnanost, Doprava, Výzkum, vývoj a vzdělávání, Integrovaný regionální operační program, Operační program Praha a program Technická pomoc, z něhož jsou hrazeny prostředky na auditní orgán. Osm strukturálních programů doplňují Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Schvalovací proces ještě neskončil u operačních programů přeshraniční spolupráce. Z pěti dostaly souhlas Evropské komise zatím tři, ke schválení se připravují programy s Polskem a Rakouskem.