Schwarzenberg odstartoval kampaň. Na Hradě chce navázat na Havla

Karel Schwarzenberg při zahájení prezidentské kampaně

Karel Schwarzenberg při zahájení prezidentské kampaně Zdroj: CTK

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes v pražském klubu Jazz Dock oficiálně zahájil svou prezidentskou kampaň. V případě zvolení hlavou státu hodlá mimo jiné zúročit zkušenosti z působení ve funkci kancléře exprezidenta Václava Havla, který je pro něj nedostižným vzorem. Soustředí se na posílení postavení a vlivu Česka v rámci Evropské unie.

„Vrátím České republice respekt v Evropské unii i ve světě,“ tvrdí Schwarzenberg, který by rád v prezidentském úřadu navázal na Havlův odkaz. Na domácí scéně se prý zasadí o odhalovaní korupčních praktik i na té nejvyšší úrovni. Zároveň se postaví za příchod nových lidí do politiky. „Budu podporovat jmenování morálně nezpochybnitelných a odvážných lidí do funkcí soudců,“ prohlásil.

Kandidáta TOP 09 přišla do klubu na Janáčkově nábřeží povzbudit i řada známých osobností, třeba někdejší šéfka Akademie věd ČR Helena Illnerová, socioložka Jiřina Šiklová, zpěváci Dan Bárta a David Koller a nechyběl ani kontroverzní sochař David Černý. Schwarzenberg je pro ně osobnost, která je schopna dostatečně silně hájit zájmy Česka. Koller mezi dalšími kandidáty prý nikoho jiného nevidí.

Schwarzenberg by v případě úspěchu v lednové přímé volbě musel pochopitelně opustit křeslo ministra zahraničí. Jeho strana ale podle vyjádření šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petra Gazdíka o možném nástupci zatím příliš neuvažuje. „Před námi jsou nyní daleko důležitější události v podobě kongresu ODS,“ uvedl v narážce na vnitrostranický rozkol u koaličního partnera, jež ohrožuje samu existenci vlády.

Gazdík evidentně v dohodu uvnitř ODS a tedy i v další trvání koalice příliš nevěří. „Rozpory u občanských demokratů jsou už velmi zásadní, pohybují se v osobní rovině,“ poznamenal pro server E15.cz.

Schwarzenbergův tým chystá kontaktní kampaň, při níž se bude ministr setkávat s občany, objeví se nicméně i na billboardech. Podle organizátorů nebude chybět humor a nadsázka. Schwarzenberg si na kampaň sám přispěl dvěma miliony korun, TOP 09 přidala pět milionů a další milion poslalo hnutí Starostové a nezávislí.

Prezidentské volby proběhnou 11. a 12. ledna příštího roku. Ostatní kandidáti už své kampaně vesměs zahájili v srpnu a září. Největšími favority jsou podle průzkumů expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Schwarzenberg se s podporou zhruba šesti procent občanů zatím pohybuje kolem pátého místa.