Šéf americké diplomacie vyjádřil Babišovi podporu v kauze Vrbětice

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken Zdroj: Profimedia

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes v telefonickém rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem vyjádřil podporu Česku v jeho sporu s Ruskem, jehož tajné služby Praha v polovině dubna obvinila z výbuchů muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Blinken to uvedl na twitteru.

„Měl jsem dnes potěšení mluvit s českým premiérem Andrejem Babišem. Zopakoval jsem, že Spojené státy plně podporují silnou a odvážnou odpověď České republiky na smrtící a destabilizační akce Ruska na českém území,“ napsal šéf americké diplomacie.

Česko-ruská roztržka začala po oznámení Prahy 17. dubna, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Americké ministerstvo zahraničí dnes vydalo prohlášení, podle nějž se Blinken s Babišem shodli na potřebě „trvalé jednoty a odhodlání v reakci na destabilizační počínání Ruska“. „Rozhodnutí české vlády vyloučit Rosatom z tendru na rozšíření Dukovan a dramaticky omezit přítomnost ruských zpravodajských služeb v Praze zvýšily bezpečnost České republiky a NATO,“ uvádí prohlášení.

V gestu solidarity vypověděly ruské diplomaty také Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Tento týden prohlásilo ruského diplomata za nežádoucí osobu také Bulharsko, které podezírá šest Rusů z provedení čtyř útoků na bulharské muniční sklady. V nich, stejně jako ve Vrběticích, měl uloženu munici bulharský zbrojař Emilijan Grebrev. Jeho vojenský materiál byl určen pro dodání na Ukrajinu a do Gruzie.

Podporu Česku vyjádřil Washington již bezprostředně po vypuknutí vrbětické kauzy ústy amerického velvyslanectví v Praze.