Šéf ČT Dvořák dostane přidáno. Rada mu odsouhlasila 230 tisíc měsíčně

S nebývale ostrým projevem vystoupil radní Radek Mezulánik, který zároveň vyzval ředitele ČT Petra Dvořáka, aby zvážil setrvání ve funkci.

S nebývale ostrým projevem vystoupil radní Radek Mezulánik, který zároveň vyzval ředitele ČT Petra Dvořáka, aby zvážil setrvání ve funkci. Zdroj: Profimedia.cz

Rada České televize dnes schválila zvýšení základního platu generálního ředitele Petra Dvořáka. Od počátku příštího roku bude měsíčně brát 230 tisíc korun hrubého, dosud to bylo o 30 tisíc korun méně. Růst hrubé mzdy má zajistit, aby Dvořákovi v příštím roce kvůli vyššímu zdanění lidí s vysokými příjmy neklesl čistý výdělek.

Zvýšení platu navrhl radní Jan Prokeš, podporu pro něj podle svých slov předběžně dostal od zhruba poloviny radních. Pro růst Dvořákovy mzdy se následně z radních vyslovili třeba Jan Brandejs, Petr Koutný nebo Jiří Kratochvíl.

Podle Brandejse návrh odpovídá tomu, že úkoly vůči ČT i jejímu generálnímu řediteli rostou, Kratochvíl dodal, že Dvořák ve vedení ČT odvedl „velký kus práce“.

Pořád méně než Janeček

Koutný připomněl, že Dvořákova základní mzda je nižší, než jakou měl předchozí ředitel televize Jiří Janeček, a upozornil také, že Dvořákova mzda nemá inflační doložku.

Janečkova základní mzda byla 225 tisíc korun, Dvořák má ale proti svému předchůdci ve funkci stanovenou vyšší pohyblivou složku platu.

Na dotaz radního Radka Mezuláníka, zda v ČT porostou i platy dalších zaměstnanců, kterým kvůli úpravě daní klesne čistá mzda, Dvořák uvedl, že televize hledá cestu, jak snížení kompenzovat.

„Rozhodně tady neslíbím, že to budeme kompenzovat v plné výši, a rozhodně neslíbím, že to budeme kompenzovat všem. Budeme k tomu přistupovat selektivně, i na základě výkonnosti jednotlivých manažerů v průběhu letošního roku,“ dodal Dvořák.