Senát reaguje na požadavky Bruselu. Schválil zpřesnění zemědělského zákona

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Sněmovna dnes hladce schválil novelu zemědělského zákona spolu se změnou zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu. Předlohy, které nyní dostane k podpisu prezident, reagují na změny společné zemědělské politiky EU a také upravují evidenci půdy a jejího využití.

Novela zemědělského zákona má mimo jiné zpřesnit obecná ustanovení o společných organizacích trhů, přímých platbách Programu rozvoje venkova a rybářství podle nařízení EU. Reaguje rovněž na zjednodušení živnostenského práva a změny v zákoně o základních registrech. Norma také ruší povinnost vlády předkládat Sněmovně každoročně zprávu o stavu zemědělství.

Norma podle ministra zemědělství Mariana Jurečky pomůže podnikatelům od byrokracie. Přinese zjednodušení evidence zemědělského podnikatele zrušením institutu místní příslušnosti a zrušením evidence zaměření zemědělské výroby.

Novela o Státním zemědělském intervenčním fondu SZIF má do zákona doplnit ustanovení o poskytování národních dotací na základě pověření ministerstva prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy. Zpřesnit má rovněž ustanovení o subvencích při vývozu, intervenčním nákupu a prodeji, o produkčních kvótách mléka, cukru a škrobu a o finančních dávkách z výroby cukru. Bez přijetí navrhovaných změn by nebylo možné v období do roku 2020 vyplácet farmářům dotace.