Senátor Antl se ve druhém kole voleb na Rychnovsku utká s Řehákem

Dosavadní senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl z ČSSD (na snímku z 23. listopadu 2010) bude mít šanci křeslo v horní komoře obhájit. Postoupí do druhého kola voleb.

Dosavadní senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl z ČSSD (na snímku z 23. listopadu 2010) bude mít šanci křeslo v horní komoře obhájit. Postoupí do druhého kola voleb. Zdroj: CTK

Za Rychnov nad Kněžnou usedne v obměněném Senátu buď současný předseda senátního ústavněprávního výboru Miroslav Antl (za ČSSD), nebo starosta vesnice Val Luboš Řehák (za KDU-ČSL). Podle Českého statistického úřadu získal Antl v prvním kole voleb 41,12 procenta hlasů, Řehák 15,92 procenta. K volebním urnám na Rychnovsku dorazilo 42,20 procenta voličů.

Antl hodlá v následujícím týdnu pokračovat na vybraných místech volebního obvodu v kontaktní kampani, voličechce zejména zvát k účasti ve druhém kole. „Chci dál vést pozitivní kampaň. Ve výsledku prvního kola se zúročila má dosavadní práce v regionu a v Senátu,“ řekl.

Podle Řeháka není Antlovo výrazné vítězství v první kole překvapením. Připomněl, že i před šesti lety Antl v prvním kole získal výrazných téměř 44 procent hlasů. „Já se budu ještě snažit aktivizovat své voliče, například z řad občanské společnosti. O druhé místo se Řehák při sčítání dlouho přetahoval s podnikatelem Petrem Sadovským z ANO. „Od voličů to bylo ocenění mé práce pro region proti silné značce ANO,“ řekl Řehák.

Devětapadesátiletý právník Antl je bývalým prokurátorem a státním zástupcem, působí také jako vysokoškolský učitel. V roce 2001 přešel na ministerstvo vnitra, čtyři měsíce řídil republikový úřad vyšetřování a pak působil od ledna do října 2002 jako náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení. Z funkce odstoupil po dopravní nehodě, kterou způsobil pod vlivem alkoholu.

Šestačtyřicetiletý Luboš Řehák je absolventem gymnázia a střední pedagogické školy, aktuálně studuje politologii na soukromé vysoké škole. Dělal sportovního instruktora na učilišti, následně až do předloňska pracoval jako bankovní úředník a finanční poradce. V roce 1990 byl poprvé zvolen do zastupitelstva obce Val, kde je od roku 2002 starostou. Je funkcionářem několika regionálních spolků a předsedou občanského sdružení Místní akční skupina POHODA venkova.

Překonali pět uchazečů

Antl a Řehák za sebou nechali dalších pět uchazečů o senátorský post. Podnikatel Petr Sadovský (ANO) získal 13,72 procenta hlasů, radní Královéhradeckého kraje pro sociální oblast Josef Lukášek (KSČM) 10,75 procenta hlasů, bývalý poslanec a dopravní expert Václav Cempírek (TOP 09) 8,24 procenta, lékařka Soňa Hlavová (SPO) 6,92 procenta a servisní technik Roman Kučera (Piráti) 3,30 procenta hlasů.