Škoda Auto je opět třetí největší firmou střední a východní Evropy

Předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland představil v Ženevě nový vůz Škoda Citigo v pětidveřové verzi.

Předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland představil v Ženevě nový vůz Škoda Citigo v pětidveřové verzi. Zdroj: CTK/Rene Fluger

Celkem 87 českých společností se umístilo mezi pěti stovkami firem seřazených podle tržeb v regionu střední a východní Evropy, o rok dříve jich bylo 84. Nejlepším tuzemským zástupcem se opět stala Škoda Auto, jež celkově obsadila třetí místo za polským PKN Orlen a maďarským MOL, vyplynulo z aktuálního žebříčku CE TOP 500, který posedmé zveřejnil Deloitte.

Souhrnné tržby českých společností v žebříčku meziročně stouply o sedm procent na téměř 129 miliard eur, což odpovídá 18 procentům celkových příjmů všech 500 firem. V první dvacítce je z tuzemských podniků ještě ČEZ, RWE Supply & Trading CZ a Agrofert Holding.

Další český zástupce, Energetický a průmyslový holding, se zařadil mezi nejvýraznější skokany roku. „Díky akvizicím více než zdvojnásobil objem svých aktiv a v tržbách poskočil o 70 příček na 126. místo,“ upřesnil sekční ředitel Deloitte Jan Marek.

Nejvíc zástupců v žebříčku CE TOP 500 pochází z Polska (166), následují české subjekty (87) a maďarské firmy (62).

CE TOP 500 – přehled deseti největších společností seřazených podle tržeb
PořadíNázev firmyStát
1. PKN Orlen Polsko
2. MOL Maďarsko
3. Škoda Auto ČR
4. Metinvest Ukrajina
5. Naftogaz Ukrajina
6. ČEZ ČR
7. DTEK Ukrajina
8. Energorynok Ukrajina
9. Lotos Polsko
10. PGE Polsko

Zdroj: Deloitte

Z hlediska odvětví patří přední místa zejména energetickým společnostem, v první desítce je jich osm. Největší zastoupení v žebříčku mají firmy ze spotřebitelského průmyslu a dopravy (celkem 159), následuje energetika a zdroje (150 podniků) a odvětví výroby (128 společností).

Mezi bankami obhájila druhé místo ČSOB, Česká spořitelna obsadila čtvrtou a Komerční banka šestou pozici. U pojišťoven skončila Česká pojišťovna třetí, Kooperativa pojišťovna čtvrtá a ČSOB pojišťovna devátá.

V odvětví výroby vede automobilka Škoda Auto, pátá příčka patří společnosti Agrofert Holding a sedmá petrochemické skupině Unipetrol. V žebříčku stavebních firem se na druhém místě umístil Metrostav, na sedmém Skanska a na osmém místě Strabag.

Nejnovější žebříček pěti set nejlepších společností CE TOP 500 sestavil Deloitte podle výnosů firem za rok 2012 z 18 zemí střední a jihovýchodní Evropy.