Skrytá daň za vodu zasáhne seniory a rodiny s dětmi

Voda znovu zdraží

Voda znovu zdraží Zdroj: Petr Hricko

Na dispečinku Plzeňské čistírny odpadních vod se střídají služby po osmi nebo 12 hodinách. Z centrály se dá ovládat celá čistírna odpadních vod. Dispečer má k dispozici tři strojníky
Speciální přístroj umí zjistit přítomnost látek na bázi chlóru
V laboratoři kontrolují pravidelně složení odpadních vod, odpadní vody do čistírny posílá například plzeňský pivovar
Přepadová komora pro dešťovou vodu
Jedna z aktivačních nádrží Plzeňské čistírny odpadních vod. Odpadní voda se zde čistí i díky silnému okysličení. Okolo nádrží se vznáší zemitá vůně
15
Fotogalerie
Lidé v některých regionech by se měli připravit na výrazné zdražení pitné vody. Ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO) totiž v rámci boje se suchem připravil zákon, který během šesti let zvedne poplatky za čerpání podzemní vody na trojnásobek.

Vládní ČSSD upozornila, že chystané opatření v podstatě zavádí skrytou daň za vodu, která zasáhne hlavně seniory a rodiny s dětmi.

Až o třetinu více by tak mohly platit domácnosti na Olomoucku, Brněnsku nebo Královéhradecku. V těchto regionech jsou totiž k čerpání využívány převážně podzemní zdroje vody a chystané změny ministerstva životního prostředí by se tak na ceně mohly promítnout nejvíce.

Naproti tomu oblasti, kde je využívána voda hlavně z přehrad, tedy hlavně Ostravsko, Liberecko, Českobudějovicko nebo Praha, by zvýšení cen nemuselo zasáhnout tolik. Znatelné zvýšení by však mohlo být i v dalších částech republiky, kde se voda čerpá „půl na půl“.

Prohlédněte si čistírnu odpadních vod v Plzni

Také čtěte: Přestavbu čistírny odpadních vod v Praze prověří forenzní audit

V praxi by tak domácnosti mohly za vodu zaplatit až o třetinu více. „Odhadujeme, že zdražení do roku 2022 bude 18 korun ročně, pokud odběratel používá napůl podzemní a povrchovou vodu, a 35 korun ročně, tedy maximálně 212 korun v úhrnu za celé šestileté období a osobu při výrobě pitné vody pouze z poodzemní vody,“ vysvětlila Blesk.cz mluvčí resortu Petra Roubíčková. Podle ní jde pouze o srovnání cen podzemní a povrchové vody a ministerstvo nemůže ovlivnit skutečnost, že to vodohospodářské firmy promítnou do ceny.