Slovanská epopej by mohla stát v Jízdárně na Pražském hradě

Slovanská epopej

Slovanská epopej

Cyklus obrazů nazvaných Slovanská epopej od Alfonse Muchy by mohli návštěvníci metropole zhlédnout v Jízdárně Pražského hradu v Keplerově ulici. Město Praha začne jednat o dlouhodobém pronájmu se Správou Pražského hradu, napsala agentura Mediafax.

„Projekt zpracovává území nejméně problematické, které nevyžaduje změny územního plánu a navíc předpokládá záchranu cenné jízdárny. Je vhodný i z toho důvodu, že umožňuje propojení místa s areálem Pražského hradu a také dopravní dostupnost,“ uvedl radní pro kulturu Lukáš Kaucký.

Podle Mediafaxu radní vybírali ze tří návrhů. Kromě jízdárny se ještě jednalo o výstavbě zcela nových prostor v blízkosti Národního zemědělského a Národního technického muzea na Letné. Na místě by vzniklo takzvané „Muzejní náměstí“. Další možností je umístění epopeje do nového pavilonu na vrchu Vítkov.

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina považuje prostory jízdárny Pražského hradu za dostatečně reprezentativní místo. Jízdárna ale projít rekonstrukcí. Do doby, než Praha jízdárnu nebo jiný důstojný objekt definitivně opraví, bude ale Moravský Krumlov požadovat, aby byla plátna vystavena na moravskokrumlovském zámku.

„Nechceme dát obrazy do nějakého provizoria. Do doby než Praha dostojí svým závazkům na vybudování reprezentačního prostředí pro epopej, chceme vystavovat všech dvacet obrazů u nás na zámku. Začali jsme již ve spolupráci s úředníky a politiky Jihomoravského kraje s projektovou přípravou rekonstrukce zámku tak, aby po přestavbě splnil veškeré nároky na vystavení památky takového významu,“ dodal Třetina.