Šluknovsko začíná hlídat místní pořádková jednotka

Symbol potíží.
Ubytovna Sport
má ve Varnsdorfu
špatnou
pověst, a proto
byla terčem
demonstrantů.
Podle majitele
Jana Rusza
tu ale bydlí
bezproblémoví
Romové

Symbol potíží. Ubytovna Sport má ve Varnsdorfu špatnou pověst, a proto byla terčem demonstrantů. Podle majitele Jana Rusza tu ale bydlí bezproblémoví Romové Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Města ve Šluknovském výběžku bude hlídat nová speciální pořádková jednotka, která oficiálně vznikla 1. května. Ve městech bude každou noc hlídkovat 25 policistů, kteří se budou střídat v třídenních turnusech.

Místní policisté se v oblasti lépe vyznají a budou nadstavbou běžným hlídkám, řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Vznik speciální pořádkové jednotky pro Ústecký kraj začal být aktuální po loňském létu, které bylo ve Šluknovském výběžku plné etnického napětí mezi Čechy a Romy. Podle policistů se v posledních měsících bezpečnostní situace na Šluknovsku stabilizovala.

Projekt pořádkové jednotky se také od loňského léta několikrát změnil. Původně měli policisté z jednotky sloužit na obvodních odděleních a jednotku utvářet jen když by to bylo potřeba, nyní se počítá s jejich stálou přítomností. Měnilo se i její sídlo, nejdřív mělo být v Teplicích, které mají nejvýhodnější polohu. Kvůli vhodnějšímu objektu se ale nakonec usídlí v ústecké čtvrti Božtěšice. Odtud také dnes odpoledne první skupina policistů na Šluknovsko vyrazí.

„Budou vykonávat hlídkovou činnost, dohled nad veřejným pořádkem a bezpečností. Pořádková jednotka působí jako 'nadstavba' a posílení běžného výkonu služby ve Šluknovskéh výběžku,“ řekla Poláčková. Po loňském hektickém létu se v ulicích po nocích střídaly pořádkové jednotky z jiných regionů. Proti nim by měli mít místní výhodu lepší orientace v terénu. „Jedná se o policisty z našeho kraje a mnozí z nich sloužili ve výběžku v rámci posilování výkonu služby a v průběhu opatření. Lze tedy počítat s určitou místní znalostí,“ dodala mluvčí.

Základ jednotky se začal dávat dohromady v dubnu a čítá 50 mužů, kteří přešli z jiných oddělení a na jejich místa nastupují nováčci. Hlídkovat budou skupiny po 25 členech, které se budou střídat vždy po třech odsloužených nocích. Další posilování je v plánu a konečného počtu 170 členů by měla jednotka dosáhnout během příštího roku. Jak bude jednotka sílit, bude hlídat i rizikové sportovní akce a v období klidu hlídat ulice okolních měst, tedy zejména Ústí nad Labem, Teplic a Děčína. Celkem má policie v Ústeckém kraji asi 3100 příslušníků.