Sněmovna potvrdila novelu k podpoře pěstounství

dítě

dítě Zdroj: profimedia.cz

Poslanci dnes potvrdili novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která má snížit počet dětí v ústavech a naopak podpořit pěstounskou péči. Přehlasovali veto Senátu. Předloha míří k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.

Novela podle kritiků rozvrátí současný fungující stav, udělá z pěstounství trh a ústavní péči v podstatě zlikviduje. Vláda ale tvrdí, že novela zajistí, aby děti vyrůstaly v co nejpřirozenějším prostředí, když selžou jejich biologické rodiny.

„Norma má jednoznačný cíl zlepšit podporu dítěte v přirozené rodině, zlepšit možnost adopce a pěstounské péče,“ řekl poslancům ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Dagmar Terelmešová (ČSSD), která obhajovala stanovisko Senátu, se ale mimo jiné obává toho, že zájem o pěstounství nebude takový, jaký ministerstvo očekává. Je podle senátorky možné, že nebude existovat ani fungující pěstounská péče ani ústavní zařízení, do nichž by bylo možné děti umístit.

Pro předlohu dnes hlasovalo 108 poslanců, podpořilo ji i pět sociálních demokratů. Předloha by zprofesionalizovala pěstounství, tito lidé by dostávali vyšší odměnu. Nárok na ni by měli i v době, v níž by o žádné dítě zrovna nepečovali. Méně peněz od státu by měla v zařízení pro okamžitou pomoc, jimž by ale měli začít víc platit rodiče.

Odměna pěstouna se má nově posuzovat jako plat, což znamená, že pečující lidé budou důchodově pojištěni. Předloha dále předpokládá zavedení dávky pro děti po ukončení pěstounské péče a státního příspěvku na služby při výkonu pěstounské péče. Úředníci by podle předlohy nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Pokud by to ve vlastní rodině nebylo možné, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin.

Pěstouni dávají dětem naději a druhou šanci

Terezie Sverdlinová: Děti končí v ústavech často zbytečně

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí byla posledním bodem dnešního jednání dolní komory. Schůze bude pokračovat ve čtvrtek ráno.