Sněmovna schválila větší kontrolu ministerstva financí nad exportní bankou

Prezentace České exportní banky

Prezentace České exportní banky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Ministerstvo financí získá větší kontrolu nad úvěry a dotacemi, které poskytuje Česká exportní banka (ČEB). Počítá s tím novela zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, kterou schválila Sněmovna. Musí ji ještě schválit Senát a podepsat prezident. Pravice předlohu kritizovala za to, že prolamuje bankovní tajemství.

Novela je reakcí na kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu z roku 2011, který v podnikání ČEB zjistil řadu chyb. Banka podle NKÚ neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun a při rozhodování o úvěrech porušovala vedle zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon, i vlastní vnitřní předpisy.

Změna zákona má proto podle vlády zvýšit průhlednost nabízených bankovních služeb a umožní účinnou kontrolu při poskytování dotací bance ze státního rozpočtu. Do zákona se nově vkládá odstavec, který stanoví, že ministerstvo financí kontroluje správnost dotace požadované ČEB na úhradu jejích ztrát vyplývajících z podpořeného financování vývozu. Banka bude povinna na žádost ministerstva předložit údaje a dokumenty vztahující se ke konkrétním obchodním případům.

Prolomení bankovního tajemství?

To ale vyvolalo kritiku pravicové opozice, která poukazovala na to, že jde o prolomení bankovního tajemství. Zbyněk Stanjura (ODS) kvůli tomu neúspěšně navrhoval předlohu zamítnout. Před prolomením tajemství varoval i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zvolené řešení podle něj napáchá víc škody než užitku.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by šlo o šikanu nebo prolamování bankovního tajemství. Jak řekl, dědictví státu v ČEB a Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) je velice špatné a začíná se dramaticky projevovat ve státním rozpočtu. Exportní banka má podle něj rizikové úvěry za 42 miliard korun a osud dalších úvěrů za 20 miliard korun je podle něj nejistý. Ministerstvo financí, které je zodpovědné za rozpočet, by proto podle něj mělo mít právo se s některými obchodními případy seznámit.

Dvě třetiny akcií ČEB musí vlastnit stát

Poslanci schválili některé změny, se kterými přišel rozpočtový výbor. Podmínkou pro činnost ČEB zůstane, aby nejméně dvě třetiny jejích akcií vlastnil stát, ale ze zákona vypadne, že zbývající akcie musí vlastnit EGAP. Mezi podpořené financování by se měly nově počítat i přímé úvěry vývozcům nebo investorům například na financování vývozu nebo investic. Zákon dosud připouštěl jen refinanční úvěry, tedy půjčky, které poskytuje ČEB bankám a ty je pak poskytnou za zvýhodněných podmínek vývozcům nebo investorům.

Sněmovna také schválila pozměňovací návrh ministerstva financí, který předložil poslanec Roman Kubíček (ANO). Upravuje činnost exportní pojišťovny a podle ministra Babiše má umožnit její další fungování bez nutnosti navyšovat kapitál podle požadavků na kapitálovou přiměřenost. Také vymezuje charakter povolených činností pojišťovny.