Sněmovna vrátila rozpočet, Kalousek má měsíc na jeho přepracování

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Sněmovna neschválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok a vrátila ho vládě k přepracování. Navrhl to ministr financí Miroslav Kalousek. Důvodem je nejistota kolem schválení vládního daňového balíčku, se kterým počítal. Nový návrh bude mít podle Kalouska stomiliardový schodek stejně jako vrácený návrh, příjmy budou asi o 20 až 25 miliard nižší, úměrně tomu budou nižší i výdaje.

Předložit nový rozpočet musí vláda do 23. listopadu. Klíčové bude ale jednání o legislativním daňovém balíčku s rebelující šestkou poslanců ODS kolem Petra Tluchoře. Verdikt může padnout dokonce příští týden, těsně před kongresem ODS. Pokud se obě strany nedohodnou, nový rozpočet by už nejspíše Kalousek předkládal jako ministr v demisi. Takový rozpočet by totiž musel být upravený podle „platné legislativy“, to znamená, že musí počítat se sjednocenou DPH v hodnotě 17,5 procenta.

Podle Kalouska by to znamenalo velké škrty výdajů, kterým chtěl právě návrehem na zvýšení DPH na 15, resp. 21 procent předejít. Tvrdě by dopadl na jednotlivé rezorty, mzdy státních zaměstnanců, ale i kraje. Jen proto, že by platila jednotná sazba DPH 17,5 procenta, činil by výpadek příjmů státu 13,7 miliardy korun. Z toho 9,4 pro státní rozpočet a čtyři miliardy pro rozpočty veřejné.

Celkový výpadek by však byl větší, v balíčku jsou i další opatření, která dávají dohromady zhruba desítku miliard. „V novém návrhu rozpočtu by tak bylo nutné krátit peníze na některá prorůstová opatření a veřejné služby. Nic na světě mě nepřinutí vypracovat rozpočet s deficitem vyšším, než jsou tři procenta HDP,“ řekl Kalousek.

Politologové: Je to obrovský průšvih

Odborníci si nepamatují, že by se někdy v Česku stalo, aby si kabinet požádal o vrácení návrhu zákona o státním rozpočtu, jak se to stalo ve středu na schůzi sněmovny. Je to ukazatel nestability, uvedla ve středu politoložka Vladimíra Dvořáková pro agenturu Mediafax.

Myslím, že se dosud nestalo, že by poslanci vládě poslali zákon o rozpočtu zpátky. A že si o to vláda ještě sama řekne. To je rozhodně obrovský průšvih, který ukazuje nestabilitu,“ řekla politoložka. I její kolega Jiří Pehe se domnívá, že taková situace dosud nenastala.

Dnešní návrh na vrácení rozpočtu k přepracování podpořilo 127 přítomných poslanců napříč stranami. Pouze většina poslanců ČSSD se zdržela hlasování, osm sociálních demokratů bylo proti a k nim se přidal i předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Sněmovna projednávala rozpočet v prvním čtení. V tomto kole Sněmovna zpravidla schvaluje základní parametry rozpočtu: příjmy, výdaje, schodek, způsob jeho vypořádání a další vlastnosti. Po prvním čtení už tyto veličiny není možné měnit. Místo toho ale poslanci dali možnost vládě předložit nový návrh, kde už tyto parametry budou zřejmě jiné.

„Vláda České republiky činí logický krok, jestliže v tuto chvíli nemá většinu pro to, aby mohla opřít návrh státního rozpočtu o předvídatelnou výši výdajů a příjmů,“ řekl dnes poslancům premiér Petr Nečas. Jako rozpočtově odpovědná vláda pak podle něj nemůže udělat nic jiného, než postupovat tak, jak navrhl Kalousek.

Návrh rozpočtu již tradičně kritizovala opozice a terčem její kritiky se stal hlavně ministr Kalousek. Opozice mu vyčítala například to, že nedokáže vybírat daně. „Není možné, aby vláda přeložila rozpočet, potom ten rozpočet stáhla, za měsíc ho předložila znovu do Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. „Je to takový hokus - pokus,“ popsal svůj dojem z rozpočtu Ladislav Šincl (ČSSD).

Jiří Paroubek (NS-LEV 21) řekl, že vláda nakročí k rozpočtovému provizoriu, protože nemít za sebou na konci října první čtení rozpočtu je podle jeho slov dost vážná věc.

Návrh počítal s reálným růstem ekonomiky o procento, nižší inflací a mírně vyšší nezaměstnaností než letos. Příjmy navrhovaného rozpočtu měly vzrůst proti letošnímu schválenému rozpočtu o asi 200 milionů korun na 1084,9 miliardy korun. Výdaje měly klesnout o 4,8 miliardy na 1184,9 miliardy korun. Schodek měl proti letošnímu plánu klesnout o pět miliard na rovných 100 miliard korun.