Sněmovně důvěřuje nejméně lidí od roku 1993

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Důvěra v Poslaneckou sněmovnu se v prosinci propadla na 16 procent, což je nejméně za celou existenci samostatného českého státu. Stejně jsou na tom ale i členové vlády. Naproti tomu předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová a premiér Petr Nečas (oba ODS) se těší větší důvěře než jejich instituce, věří jim 40, respektive 28 procent občanů. Data dne zveřejnila agentura STEM.

Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kterému 57 procent veřejnosti. Prezidentu Václavu Klausovi počátkem loňského prosince věřilo 51 procent občanů, uvedl STEM.

V porovnání s průzkumem z loňského června si sněmovna pohoršila o tři procentní body, důvěra v Nečasův kabinet jako celek nyní jen stagnovala, na svou nejnižší hranici 16 procent se totiž dostala už v červnu.

Senátu koncem roku věřila čtvrtina veřejnosti, což se už deset let ale téměř nemění. Jeho předsedovi Milanu Štěchovi (ČSSD) vyjádřilo důvěru 29 procent dotázaných. Mezi ústavními institucemi lidé nejvíce věří Ústavnímu soud, a to 57 procent populace.