Sníh zkomplikoval dopravu v Česku

Sníh zkomplikoval dopravu v Česku

Sníh zkomplikoval dopravu v Česku Zdroj: CTK

Dopravu v České republice komplikoval dnes od rána sníh. Vozovky jsou sjízdné, většinou ale se zvýšenou opatrností. Počasí způsobilo řadu nehod, které se převážně obešly bez vážných zranění. Tragickou nehodu však řešili policisté na Českolipsku, kde při střetu kamionu s policejní dodávkou zemřeli dva policisté. V hlavním městě způsobil sníh potíže také v městské hromadné dopravě.

Dálnice a silnice první třídy jsou udržované, převážně jsou sjízdné bez omezení. Problémy se vyskytují především na silnicích nižších tříd. Na komunikacích často zůstává po chemickém ošetření rozbředlý sníh, případně vrstva sněhu posypaná drtí. K opatrnosti nabádali silničáři zejména na Šumavě, Jindřichohradecku, Vysočině, v Krušných horách, v severní části Olomouckého kraje, na Vsetínsku a Kroměřížsku, v některých částech Pardubického nebo Libereckého kraje.

Odpoledne na většině území sněžit přestalo, přeháňky se vyskytovaly pouze ojediněle. Na horách se ale místy mohou tvořit sněhové jazyky. Teploty, které například v jižních Čechách poklesly až k minus 11 stupňům Celsia, zůstanou pod bodem mrazu.

Přívaly sněhu zkomplikovaly dopravu v celé střední Evropě
Přívaly sněhu dnes komplikovaly dopravu po celé střední Evropě. Vlaky na německých železnicích nabíraly několikahodinová zpoždění. U Salcburku na západě Rakouska kamiony zablokovaly dálnici. Na východě Francie se naopak dopravní situace dnes zklidnila. Británii ale postihly nejsilnější letošní mrazy. Těžkosti hlásí také Turecko, kde zimní bouře omezila leteckou dopravu a zcela zastavila lodní nákladní dopravu průlivem Dardanely.

V Praze sníh v některých částech zbrzdil autobusy hromadné dopravy, radnice s větším či menším úspěchem uklidily chodníky. Počty výjezdů záchranky stouply o třetinu. Motolská nemocnice měla trojnásobek ošetřených s úrazy, Thomayerova nemocnice naopak stejně jako jindy.

Sníh zkomplikoval dopravu v ČeskuSníh zkomplikoval dopravu v Česku | CTK

V některých úsecích doprava vázla, po poledni nemohla vyjet auta například za Kamenicí na Jihlavsku. Na Jindřichohradecku byla ledovka. Na Liberecku byly problémy na rychlostní silnici 35 z Liberce na Turnov i na hlavním tahu 10 do Krkonoš. Kamiony měly potíže ve stoupáních. Snížená viditelnost a špatná sjízdnost byla také na Karlovarsku - například okolo Potůčků, na silnici z Jáchymova na Boží Dar nebo i na silnici do Chomutova. Kolona kamionů pak komplikovala dopravu na silnici I/7 ve směru na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku.

Řidiči dnes jezdili převážně velmi opatrně. Nehody se obešly často bez zranění, někde jejich počet ani nevzrostl. Byl malý provoz.