Sobotka: ČSSD se nesmí stát hradní stranou

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Prezident Miloš Zeman ve snaze udržet při životě Rusnokův kabinet opět testuje soudržnost bývalé vládní koalice. Protože se obává, že jím iniciovaná vláda nezíská důvěru, chce po pravicových stranách, aby znovu prokázaly, že ve sněmovně skutečně disponují většinou 101 hlasů. Naleptat pevnost trojkoalice se mu ale nedaří, úspěšný je však při štěpení sociální demokracie.

To připouští i její šéf Bohuslav Sobotka. Osobně má ale jasno: „Spor, který se vede v ČSSD, není jen spor o Rusnokovu vládu. To je zástupný problém. Jde o to, jestli tady v budoucnu bude sociálnědemokratická strana jako autonomní politická síla, která je odpovědná svým voličům, svému programu, svým členům. Nebo jestli se stane přinejmenším na příštích pět let stranou hradní, která bude stanovena bez ohledu na její demokratické orgány prezidentem republiky,“ říká Sobotka v rozhovoru pro deník E15.

Podle jeho názoru pokud si sociální demokracie chce udržet dlouhodobý vliv na to, co se v zemi děje, se hradní stranou stát nemůže, měla by zůstat samostatnou politickou silou.

Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou čtěte ve čtvrteční E 15.