Sobotka: Mezinárodní ocenění Kalouska je absurditou roku

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Do polemiky s redakcí mezinárodního časopisu Emerging Markets, která ocenila Miroslava Kalouska (TOP 09) jako nejlepšího ministra financí roku z oblasti rozvíjejících se evropských ekonomik, se pustil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ocenění Kalouska označil za absurdní. Spíše než hodnocením ministrova vlivu na vývoj tuzemské ekonomiky je podle Sobotky „odměnou finančních trhů pro nejochotnější privatizátory veřejných služeb“.

„I když je možné, že v Bělorusku, Kazachstánu, Rumunsku či v Albánii mají skutečně ještě horšího ministra financí než my, ve světle smutného stavu domácí ekonomiky působí udělení ceny časopisu Emerging Markets opravdu absurdně“ uvedl Sobotka na svém blogu.

Podle Sobotky Kalouskova daňová politika připravuje každý rok stát o desítky miliard korun a jeho plošné škrty ohrožují bezpečnost občanů, sociální soudržnost společnosti a budoucí konkurenceschopnost země.

„Dnešní škrty v oblasti dopravy a vzdělání se nám zítra vrátí v podobě pomalejšího růstu a vyšší nezaměstnanosti. Ve skutečnosti je tato cena, udělovaná bankéři a finančními analytiky, odměnou finančních trhů pro nejochotnější privatizátory penzí, zdravotnictví a veřejných služeb v zemích východní Evropy a střední Asie. A v tom je ministr Kalousek opravdu zapálený, jak dokazuje i jeho plán na privatizaci části státního penzijního systému,“ pokračuje v kritice Sobotka.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek se ke slovům šéfa strany nepřipojil. Naopak cenu pro Kalouska označil za jednu z mála dobrých zmínek o politice v České republice za poslední dobu. „Jde o zprávu, kterou, doufám, nepřehlédnou ratingové agentury a investoři českých dluhopisů,“ uvedl Hašek.