Sobotka: Návrh referenda je uměřený, hlasování nebude jednoduché

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje vládní návrh zákona o referendu za rozumný a uměřený. Má ale za to, že nebude jednoduché najít ve Sněmovně 120 hlasů pro jeho schválení. O nutnosti kompromisu mluví také vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Třetí vládní uskupení - hnutí ANO - ocenilo návštěvu prezidenta Miloše Zemana, který přišel návrh do dolní komory podpořit.

„O tom, že má být obecné referendum, se u nás mluví už 25 let. Zatím ten zákon schválen nebyl. Naše vláda podniká seriózní pokus, předložili jsme vládní návrh a budeme ho chtít v Parlamentu prosadit,“ řekl při návštěvě Bavorska Sobotka, podle něhož mohou být k návrhu desítky různých výhrad.

„Takže určitě jsme připraveni diskutovat o detailech, hledat kompromis, ale potřebujeme především najít 120 hlasů v Poslanecké sněmovně,“ podotkl také s odkazem na třípětinovou většinu, která je ke schválení ústavního zákona potřeba. Referendum samotné vnímá jako doplňkový nástroj k tomu, aby se občané mohli přímo vyjádřit k závažným otázkám.

Složité může být hledání kompromisu i podle Bělobrádka. „Už ten vládní návrh je určitým kompromisem, je potřeba pro takový zákon najít ústavní většinu, a to není jednoduché. Takže určitě kompromis bude nutný, my k němu máme také výhrady a myslím, že by měl být vpuštěn do výborů a tam na té politické i odborné úrovni by měl být znovu diskutován,“ poznamenal vicepremiér.

Hnutí ANO, které také podporuje principy přímé demokracie, v prohlášení ocenilo postoj Zemana k referendu. „Obecné referendum ve svém důsledku vede k aktivnějšímu zapojení českých občanů do veřejného života a poskytuje jimi zvoleným zástupcům zpětnou vazbu. Oba tyto momenty jsou velmi důležité a žádoucí, zejména v době, kdy Česká republika stojí před řešením tak zásadních otázek, jakými jsou migrační krize či budoucnost projektu Evropské unie,“ uvedl také šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.