Sobotka ocení Bradyho medailí Karla Kramáře ve čtvrtek

Jiří Brady

Jiří Brady Zdroj: čtk

Na Strossmayerově náměstí se sešly stovky lidí, aby uctily památku dětí vězněných v Terezíně.
Jiří Brady přiletěl do Prahy
Jiří Brady přiletěl do Prahy
Jiří Brady přiletěl do Prahy
Jiří Brady přiletěl do Prahy
18
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělí Jiřímu Bradymu pamětní medaili Karla Kramáře ve čtvrtek dopoledne v Kramářově vile. Premiér chce ocenit Bradyho celoživotní úsilí o obranu lidských práv a svobod a obhajování humanistických a demokratických principů.

 

Sobotka o svém rozhodnutí ocenit Bradyho informoval v úterý. Medaili si podle něj zaslouží za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost. Dodal, že pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě, ale i okolnosti, které k tomu vedly.

Bradyho příbuzný ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) tvrdí, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s dalajlamou setkal, Brady se na seznamu oceněných předloženém den poté premiérovi ke spolupodpisu neobjevil. Hrad tuto spojitost popírá.

Medaile Karla Kramáře je pamětní medaile udělovaná předsedou vlády za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Medaile byla vytvořena při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním předsedovi československé vlády Karlu Kramářovi.