Sobotka se bude scházet s ministry ČSSD, chce zvýšit jejich aktivitu

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce zlepšit práci ministrů za sociální demokracii, dnes řekl, že si přeje zvýšit jejich aktivitu a dynamiku. Zprávy o tom, že se chystá odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), ale označil za spekulace.

Dnešní Lidové noviny uvedly, že v Lidovém domě se o Mládkově konci mluví, jeho slabým místem je údajně nespokojenost s čerpáním evropských dotací, velmi proruský postoj a energetická koncepce, která je dle kritiků nastavena „jako ze 70. let minulého století“.

V Lidovém domě dnes jednalo grémium ČSSD, a to o kandidatuře Kateřiny Valachové (nestraník) na ministryni školství. Novináři ale zaznamenali, že do sídla ČSSD přišel i Mládek. Řekl jim, že politika je jako jízda na tygrovi. „Na tygru stále jedu,“ poznamenal pak ministr po jednání s premiérem.

Žádné odvolání prý premiér nechystá

Sobotka k tomu uvedl, že se schází a bude scházet i s jinými ministry. Neznamená to podle něj automaticky, že zvažuje jejich odvolání. Ve čtvrtek se prý sešel s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, ministrem vnitra Milanem Chovancem a ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (všichni ČSSD).

„A nepochybně se budu scházet i v dalších dnech s dalšími ministry, zejména za sociální demokracii. Tím důvodem je moje snaha akcelerovat fungování ministrů za sociální demokracii ve vládě, prostě chci položit větší důraz na jejich aktivitu, na zlepšení činnosti jednotlivých ministerstev,“ řekl premiér poté, co se sešel s prezidentem, kterému oficiálně navrhl Valachovou jako budoucí ministryni školství, nahradit by měla odvolaného Marcela Chládka (ČSSD).