Sobotka: Zemanova reakce na kritiku z USA nebyla adekvátní

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Reakce prezidenta Miloše Zemana na poznámky velvyslance USA Andrewa Schapira kvůli cestě hlavy českého státu do Ruska nebyla adekvátní, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman na Schapirovy výhrady k cestě do Moskvy na výročí konce druhé světové války reagoval slovy, že má velvyslanec „dveře na Hrad zavřené“. Sobotka by uvítal, kdyby prezidentův přístup k zahraniční politice obecně byl profesionálnější. Se Zemanem se má v příštích dnech sejít.

„Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální. Domnívám se, že reakce prezidenta Zemana nebyla adekvátní vzhledem k tomu, jak se vyjádřil americký velvyslanec,“ řekl premiér.

Sobotka doufá, že prezidentovo vyjádření nebude negativně ovlivňovat vztahy se spojenci. Prezident i vláda podle premiéra mají vycházet v diplomacii z národních zájmů a hájit je. „Z hlediska naší bezpečnosti je důležité, abychom byli součástí NATO a EU a měli bychom být schopni s našimi přáteli a spojenci komunikovat,“ podotkl Sobotka.

Zemanovu cestu do Moskvy nadále vnímá hlavně jako uctění památky stovky tisíc vojáků, kteří padli při osvobozování Československa a „samozřejmě nemohou za dnešní nepřijatelnou politiku prezidenta Putina“. „Nic to nemění na tom, že se Česká republika staví kriticky k postupu Ruska vůči Ukrajině,“ dodal předseda vlády a ČSSD.

Prezidentovi chybí takt

Také další politici míní, že Zeman nepostupoval tak, jak by v diplomacii měl. „Svým výrokem opět prokázal, že mu chybí takt a diplomatické myšlení. Vyzývám proto vládu, aby znovu zvážila podporu prezidentovy cesty do Moskvy,“ sdělil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Doplnil, že dveře do Senátu zůstávají Schapirovi otevřené.

Kritika prezidentovy plánované moskevské cesty z úst amerického velvyslance je sice neobvyklá, ale vzhledem k agresivní ruské politice a propagandě velmi případná a s přihlédnutím k použité formulaci ještě mírná

„Prezident mohl reagovat neveřejně, jak je v diplomacii zvykem. Jeho vyjádření poškozuje naše vztahy se Spojenými státy, které jsou klíčovým spojencem České republiky. Incident navíc potvrzuje pověst českého prezidenta jako jednoho z hlavních obhájců Kremlu a jeho politiky,“ uvedl bývalý eurokomisař a nyní europoslanec Pavel Telička (ANO).

„Kritika prezidentovy plánované moskevské cesty z úst amerického velvyslance je sice neobvyklá, ale vzhledem k agresivní ruské politice a propagandě velmi případná a s přihlédnutím k použité formulaci ještě mírná,“ dodal.

Schapiro koncem března v České televizi upozornil, že Zeman by mohl být v Moskvě jediným vůdčím představitelem státu Evropské unie, což označil za „poněkud prekérní“. Zároveň ale podotkl, že není jeho úlohou říkat českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat.

Zeman na to v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že si nedovede představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ uvedl Zeman.

Schapiro dveře nezavře

Schapiro pak prohlásil, že rozumí přání prezidenta vzdát hold obětem druhé světové války. Nicméně by bylo podle něho nešťastné, kdyby se prezident Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují sousední zemi

„Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy,“ napsal Schapiro v nedělním prohlášení z dovolené v USA.

Z prezidentů zemí Evropské unie dorazí do Moskvy kromě Zemana podle ruských médií už jen nejvyšší představitelé Kypru a Řecka. Zemanovu účast na oslavách kritizují koaliční politici i pravicová opozice. Vláda ale zřejmě jeho cestu do Moskvy na středečním zasedání podle návrhu ministerstva zahraničí schválí.

Diplomatická přestřelka Zemana se Schapirem zaujala i v zahraničí