Sobotkův "zubní" vtip voliče neodradí, věří Štěch

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15

Vtip šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky o umělém chrupu podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) straně voliče neodradí. Štěch je přesvědčen o tom, že Sobotkova poznámka patřila "konkrétním kandidátům" na prezidenta, na všechny důchodce nemířila. Na šéfovi socialistů se prý těžko hledají chyby, proto se "hnidopišsky" hlídají jeho vyjádření.

Sobotka o víkendu komentoval na svém facebookovém profilu video z debaty politiků v Pákistánu, kdy jednomu z nich vypadla v přímém přenosu televizní diskuse zubní protéza. Předseda ČSSD zažertoval, že něco podobného Česko čeká možná v debatách prezidentských kandidátů. „Prostě jsem si představil tu partičku moci chtivých sedmdesátníku, deroucích se na Hrad, a neudržel jsem se,“ uvedl v diskusi.

„Pan předseda vůbec nemyslel to, že by se chtěl nějak dotknout občanů, v tom směru to vůbec nebylo. Já osobně si také myslím, že by prezident neměl být člověk, který kam přijde, tam usne,“ uvedl Štěch. Podle něj má naopak Sobotka „velkou úctu a pokoru ke starším spoluobčanům“ a jeho poznámka se důchodců vůbec netýkala.

Záznam z inkriminované debaty v pákistánské televizi:

Zdroj: You Tube

Sobotkův výrok mířil hlavně na 74letého kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga, občanského demokrata Přemysla Sobotku (68) nebo na Miloše Zemana (67) z SPOZ. Posledně jmenovaný politik leží v žaludku Sobotky asi nejvíc. Patří mezi favority přímé volby a podporuje ho i řada sociálních demokratů, přestože strana má vlastního kandidáta Jiřího Dienstbiera.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že se ho Sobotkovo vyjádření nedotklo. Byl prý ale vychován v době, kdy se stáří ctilo a kdy by člověk za takovou poznámku dostal facku. Šéf TOP 09 se tak drží tradic své partaje, jejíž místopředseda Miroslav Kalousek loni v září na ulici studenta, který ho údajně urážel.

Podle Miloše Zemana se někteří politici v zoufalství nad svou neschopností uchylují k hloupým výrokům. Také vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) míní, že narážky byly nejen neuctivé, ale i hloupé. Označila je za laciný způsob vedení kampaně.

Sobotka pak na facebooku napsal, že ho „překvapila prudérnost“ reakcí některých politiků. Ukazuje to podle něj na to, že v české politice chybí smysl pro humor. Sám se prý stal terčem vtípků, když před čtyřicítkou nosil rovnátka. Vysoký věk kandidátů je podle něj „legitimní téma“, očekává prý, že nový prezident bude společensky aktivnější než jeho předchůdci.