Součástí společného podniku k Nádraží Holešovice nebude americký podnikatel Samii

Stanice metra Nádraží Holešovice

Stanice metra Nádraží Holešovice Zdroj: Profimedia

Nádraží Holešovice
Nádraží Holešovice
Nádraží Holešovice
Návrh přeměny stanice metra Nádraží Holešovice
Návrh přeměny stanice metra Nádraží Holešovice
10
Fotogalerie

Společnost Nové Holešovice Development, se kterou chce pražský dopravní podnik založit společný podnik k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, bude vlastnit pouze developerská společnost Karlín Group. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) řekl, že v ní nebude figurovat americký podnikatel Thomas Samii, jak bylo původně v plánu. Jeho změnu potvrdila ředitelka komunikace Karlín Group Hana Samuelová. Plán podniku kritizuje pražská opozice a koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Plánovaný společný projekt počítá s opravou severního vestibulu stanice metra a výstavbou administrativních a bytových domů v okolí. DPP má u stanice pozemky, které jsou podle zástupců města a podniku bez dohody s vlastníky okolních parcel nezastavitelné. Okolní pozemky vlastní skupina Karlín Group, dohoda s ní je proto podle zástupců podniku logickým krokem.

Firmu Nové Holešovice Development původně měl s Karlín Group spoluvlastnit Samii, a to i přes subjekt registrovaný na Kypru, což vyvolalo kritiku. Karlín Group nyní uvedla, že zůstane jediným majitelem. „Karlín Group tak vychází vstříc žádosti vedení hlavního města Prahy z posledního společného jednání,“ uvedla firma v prohlášení. Dosavadním partnerem byla společnost Capital Aley z developerské skupiny Ungelt Group, ve které figuruje právě Samii.

Opoziční zastupitelé dnes neúspěšně navrhli zařadit bod o společném podniku na jednání zastupitelstva. Vedení města a DPP podle šéfa klubu ODS Tomáše Portlíka nedodala zastupitelstvu dostatek podkladů. „Já rád všechny dokumenty předložím, ale předložím je v momentě, kdy budou finalizované,“ reagoval Scheinherr. Dodal, že nyní jsou stále předmětem obchodních jednání. Připomínkování dohody podle něj přijde na řadu po dokončení jejích podmínek. Dodal, že i když se podepíše smlouva, DPP od ní bude moci do půl roku bez sankcí odstoupit.

Plán DPP způsobil v uplynulých týdnech spory v koalici Prahy Sobě, Pirátů a Spojených sil. Předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil a radní Hana Marvanová (za STAN) plán kritizovali. Radní hlavního města na návrh Marvanové v pondělí schválili požadavek, aby jim DPP poskytl veškeré informace k založení podniku. Scheinherr dostal za úkol k tomu na další jednání připravit materiál. DPP je největší městskou firmou a rada hlavního města působí jako její valná hromada.