Soud odvolal pátrání po Altnerovi, řízení začne na konci dubna

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Soud odvolal policejní pátrání po bývalém advokátovi Zdeňkovi Altnerovi. Muž je stíhaný kvůli zpronevěře víc než 800 tisíc korun, za což mu hrozí dva až osm let vězení. Jeho kauzu začne soud projednávat 27.dubna, řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Altner ve čtvrtek pravomocně vyhrál spor s ČSSD, kterou jako jeden z právníků zastupoval ve sporu o Lidový dům. Na straně vysoudil přes 337 milionů korun.

Policisté po Altnerovi pátrali od loňského 24. listopadu. V říjnu totiž byla na Altnera podle Jungové podána obžaloba, ale muž se neúčastnil řízení, které soudu předchází. Byl mu přidělen advokát a stíhání proti němu bylo vedeno jako proti uprchlému. „Pátrání bylo odvoláno z důvodu, že se prokázalo, že byl ve čtvrtek osobně na civilním soudním řízení,“ vysvětlila Jungová. Soud zrušil pátrání krátce po poledni a hned nařídil termín hlavního líčení, kam by se měl Altner dostavit osobně.

Altner dnes uvedl, že mu obvodní soud zasílal na adresu v Praze 10 exekuční zásilky, v trestních věcech mu ale písemnosti posílal na úřad, kde byl proti své vůli zaregistrován k trvalému pobytu. „Pokud mě má zastrašit, abych upustil od vymáhání rozsudku na ČSSD alespoň odkladem splátek, dosáhne pravého opaku, zavřít mě mohou, zaplatit musí,“ napsal.

U soudu se sám přihlásil

Altner se už šest dní poté, co byl zveřejněn v seznamu hledaných osob, dostavil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 a vypovídal tam jako svědek ve sporu bývalého notáře Václava Halbicha, který chce s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem také peníze za pomoc v boji o Lidový dům. Na konci ledna zase osobně vystoupil na tiskové konferenci, kde se k živé kauze vyjadřoval.

Podle svého advokáta Václava Veselého byl Altner i u čtvrtečního soudu, kde vyhrál třistamilionovou částku na ČSSD. „O tom, že bude hledaná osoba přítomna úkonům trestního řízení, nebyla policie ze strany justičních orgánů informována,“ vysvětlila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová důvody, proč si policisté pro Altnera k soudu nepřišli, když byl v pátrání.

Soud ve čtvrtek Altnerovi pravomocně přiznal, že mu musí sociální demokraté zaplatit dlužnou částku přes 18,5 milionu korun za právní pomoc ve sporu o sídlo strany. Tato částka se zvýšila o dalších více než 318 milionů korun, což je smluvní pokuta, která narostla za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Altner už není advokátem

Altner přestal být advokátem v prosinci 2010, kdy ho Česká advokátní komora vyloučila ze svých řad za jeho kárná provinění. „Nevyškrtli jsme ho za to, jakou smlouvu a v ní jak velkou odměnu si uzavřel s ČSSD. Profesně jsme ho postihli, protože pochybil jako advokát v chování a jednání vůči klientovi, které upravuje zákon o advokacii a etický kodex,“ sdělila mluvčí komory Iva Chaloupková.

Altner podle ní porušil povinnost mlčenlivosti o záležitostech klienta, do médií například zveřejňoval informace o finanční situaci ČSSD. V tiskovém prohlášení se navíc ke klientovi vyjadřoval neslušně. Skutečnost, že soud dal ve čtvrtek Altnerovi za pravdu, na rozhodnutí komory nic nemění. „Profesně byl potrestán za něco jiného než za záležitosti smluvně finanční,“ uzavřela mluvčí.