Soud poslal Šišku do vazby, Hojer zůstal na svobodě

První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer (v pozadí) 3. října dopoledne v chodbě Obvodního soudu pro Prahu 2. Soud poslal Šišku do vazby, Hojera propustil na svobodu. Protikorupční policie viní oba vysoké úředníky z podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. (foto ČTK)

První náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer (v pozadí) 3. října dopoledne v chodbě Obvodního soudu pro Prahu 2. Soud poslal Šišku do vazby, Hojera propustil na svobodu. Protikorupční policie viní oba vysoké úředníky z podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes poslal náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku do vazby, ředitele odboru informatiky Milana Hojera propustil na svobodu. Podle místopředsedkyně soudu Moniky Křikavové Šiška podal proti rozhodnutí stížnost. Žalobce proti propuštění stížnost podat nemůže.

Státní zástupce Petr Boš navrhoval soudu, aby kvůli obavě z působení na svědky poslal do vazby oba obviněné. „Soudce dospěl k závěru, že taková obava existuje, ale pouze u pana Šišky, který z důkazů, které měl soudce k dispozici, se jeví jako ta hlavní osoba, která organizovala a která měla faktickou moc něco ovlivňovat,“ uvedla Křikavová.

Hojera pak označila za náměstkovu „prodlouženou ruku“. Šiška skončí v pankrácké vazební věznici. Hojer v reakci uvedl, že nse cítí se nevinen. Protikorupční policie viní oba úředníky z podplácení v souvislosti se způsobem zadání veřejné zakázky.

Vysoké úředníky odvedli kriminalisté v pondělí dopoledne přímo z budovy ministerstva práce a sociálních věcí. Obvinili je z podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Policie nechtěla zatím k případu zveřejňovat žádné další podrobnosti.

Pondělní zatčení Šišky a Hojera má podle všeho spojitost se spory se společností OK System. Ta rezortu dlouhodobě dodávala informační systémy. Současné vedení ministerstva však dospělo k názoru, že jde o předražené a málo efektivní služby, a firmu pomalu vytěsňovalo.

Informace o tom, že zatčení může souviset se spory mezi Šiškou, jeho šéfem IT a ředitelem OK System Martinem Procházkou, potvrdily týdeníku Euro a serveru E15.cz tři na sobě nezávislé zdroje.

Ve hře jsou i údajně pořízené nahrávky z jednání mezi úředníky ministerstva práce a uvedenou privátní společností, které však podle některých zdrojů mohou být cílenou provokací.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v úterý Šišku, svého muže číslo jedna, odvolal a řekl, že pokud se prokáže, že náměstek spáchal trestný čin, z ministerské funkce odstoupí.