Soud uznal Dominika Feriho vinným v plném rozsahu, odsoudil ho na tři roky nepodmíněně

Dominik Feri u soudu. (2.11.2023)

Dominik Feri u soudu. (2.11.2023) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Dominik Feri u soudu. (2.11.2023)
2
Fotogalerie

Obvodní soud pro Prahu 3 uznal bývalého poslance Dominika Feriho vinným v plném rozsahu, a to ve všech třech bodech obžaloby. První znásilnění podle soudu provedl na dítěti, protože oběť ještě nebyla plnoletá. Odsuzuje se nepodmíněně na tři roky vězení do věznice s ostrahou. Rozhodnutí není pravomocné. Dominik Feri na místě podal odvolání. Další strany si ponechaly lhůty. 

Feri zároveň musí podle rozhodnutí soudu uhradit obětem statisícové částky za nemajetkovou a psychickou újmu, a to 300 tisíc, 150 tisíc a 60 tisíc korun. Jedné z nich také musí proplatit faktury za psychoterapeutku.

„Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný sexuálního násilí dopustil proti všem třem poškozeným,“ řekla soudkyně Lenka Hájková. Feriho podle ní usvědčují především výpovědi dívek, které korespondují s dalšími důkazy. 

„Nelze přehlédnout ani to, že poškozenými jsou tři mladé vzdělané ženy,“ uvedla soudkyně Hájková. K tíži mu soud přidal, že se Feri z vedlejší místnosti při výslechu obětí smál tak nahlas, že to slyšeli až do soudní síně. Soudkyně konstatovala, že se může hájit, jak chce, ale k tíži mu přikládá tento pohrdavý postoj.

První z obětí podle soudu vypovídala věrohodně. Její výpověď potvrdily její kamarádky i přítel. Ten také potvrdil, že při sexu měla panické ataky. „Důkazní situaci dokresluje i textová komunikace. Znal věk poškozené, věděl, že jí je 17 let. Požadoval, aby si vzala na sebe sukni a poté u něj přespala,“ zdůvodňuje soudkyně.

I druhá oběť vypovídala podle soudu věrohodně. Její verzi potvrdili soudní znalci a psychoterapeutka, ke které dochází. Třetí oběť, která čelila Feriho obtěžování v Poslanecké sněmovně se hned svěřila své matce, která vše potvrdila. Feri ji dokonce v dalších dnech pozval na oběd, aby se jí omluvil, což by se podle soudkyně nestalo, pokud by se jen konsenzuálně líbali.

Policisté začali Dominika Feriho vyšetřovat v červnu 2021, loni 8. března pak policie oznámila, že obvinila Feriho ze znásilnění. Hrozilo mu až deset let vězení, protože byl stíhán i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti. Feri tehdy Deníku N řekl, že proti stíhání podává stížnost a chce prokázat svou nevinu.

Loni na podzim nakonec policie navrhla obžalovat Feriho ze tří případů znásilnění, státní zástupkyně pak 12. prosince obžalovala Feriho ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. 

Pohlavní styk přes nesouhlas

První událost se stala v březnu 2016 ve Feriho bytě, kde se politik podle obžaloby pokoušel tehdy sedmnáctiletou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. V druhém případě z listopadu 2016 měl Feri podle obžaloby pohlavní styk s ženou přes její nesouhlas.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Sněmovny mladou ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Následně se ji znovu pokoušel líbat ve výtahu. Dívce se podařilo odejít, žalobkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění. Na stáž dívka později nastoupila. Feri obžalobu opakovaně popřel, odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí nebo zneužil něčí bezbrannosti.

Bývalý politik a poslanec za TOP 09 Dominik Feri čelil podezření ze sexuálního obtěžování už od května 2021, kdy Deník N a Alarm zveřejnili svěděctví žen, které s Ferim mají vlatní zkušenost. Některé z nich se v článku svěřily, že s nimi Dominik Feri měl sex i přes jejich nesouhlas. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky či je veřejně dehonestoval. Politik se v reakci odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích.