SPD postaví kandidáta do volby místopředsedy Sněmovny, uvedl Okamura

SPD postaví do volby nového místopředsedy Sněmovny svého vlastního kandidáta, řekl šéf hnutí Tomio Okamura.

SPD postaví do volby nového místopředsedy Sněmovny svého vlastního kandidáta, řekl šéf hnutí Tomio Okamura. Zdroj: čtk

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Okamurovi sdělila, že sněmovní většina, tedy koalice Spolu a Piráti se STAN pro kandidáta SPD hlasovat nebudou.
2
Fotogalerie

Hnutí SPD postaví podle předsedy Tomia Okamury kandidáta do volby místopředsedy Sněmovny. Okamura v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News ale neřekl, kdo nominantem bude. Z vyjádření předsedkyně TOP 09 a kandidátky do čela dolní komory Markéty Pekarové Adamové opět vyplynulo, že sněmovní většina Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN adepta SPD volit nebude.

„Bude vůle většiny, jak budou obsazeny posty místopředsedů. Bude to demokratická volba. Kandidujte a uvidíte, jakou budete mít podporu,“ řekla Pekarová Adamová Okamurovi. I na základě zpráv ministerstva vnitra o extremismu uvedla, že SPD využívá xenofobní nacionalistickou rétoriku a šíří dezinformace. „Nevolili jsme vás v minulém volebním období a nebudeme vás volit ani nyní,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

Okamura, který byl místopředsedou Sněmovny v minulém volebním období, uvedl, že o nominaci rozhodne v pondělí poslanecký klub hnutí. „Půl milionu voličů SPD není možné jen tak hodit do kanálu,“ prohlásil. Vyjádření Pekarové Adamové označil Okamura za kádrování a nedemokratické chování. Pozastavil se nad tím, že sněmovní většina v podobě koalic má nyní mít ve vedení dolní komory pět zástupců a opozice dva, když v minulém volebním období byl podle něho poměr tři ku třem.

Pekarová Adamová pokládá Okamurovo tvrzení o zahození vůle půl milionu voličů za chybnou interpretaci, protože zastoupení v podobě poslanců získali. A až poslanci volí svou reprezentaci, upozornila.

Vedení nové Sněmovny budou poslanci volit na ustavující schůzi, která začne v pondělí. Samotná tajná volba předsedy a také místopředsedů se uskuteční zřejmě ve středu. Pekarová Adamová má funkci předsedkyně Sněmovny zřejmě jistou. Volba místopředsedů by mohla být složitější kvůli postoji sněmovní většiny k SPD i kvůli jejím výhradám k jednomu ze dvou nominantů hnutí ANO, a to někdejšímu předsedovi dolní komory Radku Vondráčkovi.

Očekává se, že už v prvním kole tajné volby uspějí kandidáti na místopředsedy stran obou koalic Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti). Žádné výhrady nezaznívají ani k další adeptce ANO Janě Mračkové Vildumetzové.