Špičky ODS v čele s Fialou obhajují posty před vlastní stranou. Protikandidátů je pomálu

Petr Fiala, premiér

Petr Fiala, premiér Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Premiér Petr Fiala bude dnes dopoledne na volebním kongresu občanských demokratů v Ostravě popáté obhajovat stranický mandát. Protikandidáta nemá, stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura. Neočekávají se ani velké změny na dalších místech předsednictva. Do Ostravy se má sjet 539 delegátů, dvoudenní akci pojímají jako začátek na cestě k sněmovním volbám v příštím roce. ODS v průzkumech preferencí drží druhé místo s odstupem za opozičním ANO expremiéra Andreje Babiše.

Nové vedení ODS dostane dvouletý mandát, vedle těch sněmovních ho čekají červnové evropské a podzimní krajské a senátní volby. Na kongres přijedou i všichni vicepremiéři jako reprezentanti koaličních partnerů ODS ve vládě. Fiala je přitom zastáncem pokračování spojenectví s KDU-ČSL a TOP 09 v koalici Spolu.

Delegáty Fiala plánuje oslovit s plánem pokračovat v prosazování tradičních priorit strany, jako jsou zdravé veřejné finance či efektivní stát. Občanští demokraté jsou podle něj ve vládě úspěšní, ale nejsou u cíle.

"Proměnit Českou republiku směrem k větší svobodě, racionalitě a prosperitě a silnějšímu sebevědomí není úkol na rok či dva. Věřím, že je v našem zájmu, abychom pokračovali v nastoupené cestě," uvedl ke své kandidatuře se slibem plného nasazení v nejbližších letech. ODS vede Fiala deset let a pokud získá a dokončí další mandát, bude v čele strany déle než její zakladatel Václav Klaus, který ODS řídil od roku 1991 do roku 2002.

V odpoledním bloku programu bude kongres vybírat řadové místopředsedy. Vedle všech dosavadních - ministra kultury Martina Baxy, ministra dopravy Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry - se budou o místo v nejužším vedení ODS ucházet první místopředsedkyně poslaneckého klubu Eva Decroix a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Jedno místopředsednické místo je neobsazené po odchodu pražského zastupitele Zdeňka Zajíčka do čela Hospodářské komory.

Po volbě místopředsedů plánují organizátoři kongresu hovořit o evropských volbách a vládním angažmá strany, večer pak má přijít na řadu obecná diskuse. V neděli bude kongres v diskusi pokračovat, na programu je také volba členů širšího vedení a představení organizace Mladých občanských demokratů.