Spolu chce rozšířit daňový paušál pro živnostníky. Piráti varují před dopady na rozpočet

živnostník

živnostník Zdroj: Tomas Kubelka/E15

Jakub Jarolím vyrábí kožené produkty od roku 2012.
Zaměstnanci připlácejí podnikatelům na důchody, tvrdí studie Akademie věd
3
Fotogalerie

Koaliční program Spolu a Pirátů se STAN čekají změny. Občanští demokraté a TOP 09 chtějí, aby příští vláda rozšířila daňový paušál pro živnostníky s příjmy až do dvou milionů korun ročně. Je to doporučení Hospodářské komory. Současný strop pro ulehčení administrativy a placení daní a pojistného v jedné měsíční platbě je poloviční. Proti jsou však Piráti, kteří poukazují na výpadky ve státním rozpočtu. Je možné, že pokud budou torpédovat i další zásahy do programu, stanou se „opozicí uvnitř koalice“.

„ODS bude určitě prosazovat, aby hranice pro paušál byla vyšší. Pevně věřím, že s tím koaliční partneři nebudou mít problém,“ řekl deníku E15 ekonomický expert strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

Daňovou úlevu doporučila už před volbami Hospodářská komora, po zveřejnění programu neskrývala rozladění. „Nezaznamenali jsme některé body, které měly ulevit drobným podnikatelům i státu od administrativy. Příkladem je zvýšení limitu pro paušální daň osob samostatně výdělečně činných z jednoho na dva miliony korun,“ uvedl šéf komory Vladimír Dlouhý.

Na koaličním programu se pětice stran dohodla v poměrně krátké době po volbách. Z členů kabinetu byl zatím jmenován pouze premiér Petr Fiala (ODS). I to je důvod, proč čtyřicetistránkový dokument není úplně definitivní. „Programové prohlášení vlády teprve bude vznikat. Je možné, že se doplní, i když tam nemusí být úplně všechno, co vláda bude dělat,“ dodal Skopeček.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která zároveň řídí dolní komoru parlamentu, je jednoznačně pro rozšíření paušálu na více poplatníků. „Na tom se shodneme, jsou to návrhy koalice Spolu. Opakovaně jsme to navrhovali i v předchozí sněmovně, protože by to živnostníkům usnadnilo podnikání,“ míní.  

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Podle lídra Pirátů a kandidáta na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše by však opatření připravilo stát o peníze. „V napjatém rozpočtu nyní nevidím prostor pro zvýšení limitu paušální daně, která by ještě více snížila výběr daní a sociálního i zdravotního pojištění,“ řekl.

Bartoš připomněl, že podnikatelé s příjmy do dvou milionů korun mohou už teď využívat až osmdesátiprocentní výdajové paušály. „O čemkoliv nad rámec současného koaličního programu, který schválilo pět stran, jsme dosud  nejednali,“ podotkl.   

Před propady ve výběrů daní a pojistného varovalo už loni ministerstvo práce a sociálních věcí. Uvádělo, že u osob samostatně výdělečně činných s ročními příjmy do jednoho milionu korun počítá s poklesem celkového zdanění včetně odvodů na sociální a zdravotní pojištění až o sto dvacet tisíc korun na podnikatele. Po zvýšení hranice pro paušální daň by částka vzrostla.

Ministerstvo financí spočítalo, že stávající daňový paušál, který platí od letošního ledna, připraví stát a samosprávy zhruba o čtyři sta milionů korun ročně. Po úpravě, kterou prosadil rezort práce, si má naopak o šest desítek milionů polepšit důchodový systém.