Sporný miliardový tendr na odpady v Praze se ruší

Odpad - ilustrační

Odpad - ilustrační Zdroj: CTK

Miliardový tendr na desetileté nakládání s komunálním odpadem v Praze bude zrušen. Řekl to radní Radek Lohynský (ODS). Komise magistrátu z tendru dnes ráno vyřadila všechny tři nabídky. Podle některých kritiků byla zakázka předražená. Předpokládaná hodnota tendru byla 13,2 miliardy, nejnižší nabídka byla ale o více než tři miliardy vyšší. Primátor Bohuslav Svoboda označil tendr za jednu z možných příčin rozpadu koalice v hlavním městě. Řekl, že s výší nabídky nesouhlasí.

„Dal jsem pokyn ke zrušení tohoto tendru,“ řekl Lohynský, který má nyní tuto problematiku na starosti. Zrušení tendru komisi doporučil posudek, jehož zpracování si zadala. Zakázku dlouhodobě kritizovala také TOP 09, která se dnes dostala do vedení hlavního města.

Do dlouho připravovaného tendru se přihlásila tři konsorcia služeb. Nejlevnější nabídku podalo Sdružení Čistá Praha s částkou 16,396 miliardy korun bez DPH. Ve sdružení se spojily firmy Pražská odpadová, Pražské služby a AVE CZ odpadové hospodářství. Pražské služby byly přitom dopředu označovány za hlavního favorita zakázky.

Další nabídky sdružení A.S.A. - svoz Praha je za 16,821 miliardy a Sdružení Marius Pedersen Group za 16,932 miliardy.

Jako opoziční zastupitel tendr kritizoval Pavel Richter (TOP 09), který by měl být v nové radě náměstkem pro infrastrukturu. Pražská odpadová, která je součástí sdružení Čistá Praha, podle něj byla založena pouze několik dnů před přihlášením do soutěže a nemá žádné zkušenosti. Lidovým novinám řekl, že vznikla jen proto, aby se přes ni daly přelévat peníze z tendru.

Firmy AVE CZ i Pražské služby jakékoliv podezření odmítají s tím, že Pražská odpadová byla založena proto, aby koordinovala práce na zakázce a plnila některé administrativní funkce.

Výběrové řízení na svoz a další nakládání s pražským komunálním odpadem vyhlásil magistrát letos v červenci, firmy se do něj mohly hlásit do konce října. Vítěz tendru by se měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021.