Standard & Poor's zvýšila rating Prahy

Letiště Praha

Letiště Praha

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zlepšila hodnocení dlouhodobých závazků města Prahy jakožto emitenta dluhopisů o jeden stupeň na A+. Navázala tím na svůj středeční krok, v němž zvýšila rating celé České republiky o dva stupně z A na AA-. Výhled nového ratingu Prahy je stejně jako celé ČR stabilní.

Nový rating se týká závazků Prahy v domácí měně i v cizích měnách. Ratingy krátkodobých závazků Prahy potvrdila agentura na A-1.

„Ratingy Prahy odrážejí silné ekonomické základy města, slušnou finanční výkonnost i přes recesi roku 2009, pozitivní likviditu a relativně mírnou zadluženost,“ uvedla S&P. Stabilní výhled je založen na předpokladu dalšího oživení domácí ekonomiky a zachování dluhu pod 60 procenty provozních příjmů.

Standard & Poor's uvedla, že by mohla rating Prahy dál zvýšit, kdyby se snížila nejistota ohledně dalšího vývoje institucionálního rámce a mechanismu sdílení daní v České republice. Druhou podmínkou je „zvýšená viditelnost dlouhodobých finančních cílů a politických opatření nového vedení města“.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory, kteří podle něj hodnotí, jak je daný subjekt spolehlivý respektive rizikový. Obecně platí, že čím vyšší je rating, tím je subjekt považován za spolehlivějšího dlužníka a věřitelé mu půjčují peníze za příznivějších podmínek.