Stát vydá za sanaci zamořených území každoročně až 2,5 miliardy korun, jen přiští rok vypíše deset tendrů

skládky, ekologické škody

skládky, ekologické škody Zdroj: tridime-vysocina.cz

Policisté odvádějí ekologického aktivistu v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde se lidé pokoušeli 26. července bránit kácení stromů napadených kůrovcem.
Skládka
Skládka tuhých komunálních odpadů
Ministerstvo financí
Andrej Babiš.
8
Fotogalerie


Ministerstvo financí připravuje na příští rok deset zakázek na odstraňování starých ekologických zátěží až za 2,5 miliardy korun. Vyplývá to z plánů ministerstva. Pro roky 2018 a 2019 chystá úřad dalších 17 zakázek, ročně chce na odstraňování ekologických škod poskytovat 2,5 miliardy korun.

"Poprvé v historii v předstihu a transparentně zveřejňujeme priority v oblasti ekozakázek na příští roky. Transparentní cesta, kterou jsme se vydali, se osvědčuje, veřejnost je o odstraňování ekologických zátěží informována a zakázky soutěžíme za méně než polovinu dříve plánovaných nákladů," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

V současné době eviduje ministerstvo ekologické smlouvy se 160 firmami. "V souladu s aktuální strategií je MF připraveno financovat odstraňování starých ekologických zátěží až do výše 2,5 miliardy korun ročně," uvedlo MF.

V rámci privatizace stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Peníze stát získává z výnosů získaných z prodeje privatizovaného majetku.


Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci června 153,4 miliardy korun. Ve meziročním srovnání tak garance klesly o miliardu korun. Vyčerpáno bylo 51,1 miliardy korun. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za více než 175,7 miliardy korun.

Před rokem uvedl Babiš, že ministerstvo financí je schopné ušetřit na ekologických zakázkách zhruba polovinu z dříve předpokládaných výdajů. MF by tak mělo ušetřit na odstranění starých ekologických škod 25 až 30 miliard korun ve srovnání s vítěznou nabídkou 57 miliard Kč v tendru na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou z roku 2008. Tuto zakázku vypsalo MF za ministra financí Miroslava Kalouska. Vláda Petra Nečase ji ale v roce 2011 zrušila. Stát tak nyní pokračuje v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.