Stát zdravotnictví přidá. Ale méně

Ilustrační foto nemocnice

Ilustrační foto nemocnice Zdroj: ctk

Andrej Babiš (ANO) v lékařském plášti se stetoskopem kolem krku. Takovou fotografii včera zveřejnil ministr financí na Facebooku s tím, že naslouchá sestřičkám a lékařům v sokolovské nemocnici. Na dnešek naplánoval návštěvu pěti nemocnic Libereckého kraje. „Zdravotnictví je velké téma,“ řekl Babiš před časem ke své nemocniční tour.

Jeho protějšek z rezortu zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se zase stihl v posledních třech dnech setkat se zástupci zdravotnických odborů, lékařských odborů stejně jako s asociací nemocnic. Před novináři si dal od všech podpořit svoje požadavky na státní rozpočet. Souvisí to se sporem mezi ANO a ČSSD o výši plateb státu do zdravotního pojištění. Oba ministři se snaží získat sympatie odborníků i veřejnosti.

Ze státního rozpočtu se hradí platby za nezaměstnané, důchodce a další státní pojištěnce. Debatu, kolik stát přidá pro příští rok, lemují hrozby České lékařské komory a lékařských odborů, že před podzimními krajskými volbami na protest omezí péči v nemocnicích.

Koalice už jim přislíbila desetiprocentní růst platů. Vláda se nad otázkou zvýšení plateb za státní pojištěnce má sejít 30. května a rozhodnout by měla do konce června. Požadavky Babiše a Němečka se přiblížily, kompromis zřejmě bude ležet někde mezi dvěma a čtyřmi miliardami korun navíc. To protestující zdravotníky neuklidní.

ZdravotnictvíZdravotnictví | Repro E15

Mezitím jednají zdravotní pojišťovny s lékaři a nemocnicemi o tom, kolik jim příští rok budou platit. O peníze se přitom po vzoru nemocničních zdravotníků hlásí i další. „Když se vede seriózní debata o zvyšování platů v nemocnicích, zvyšuje to požadavky dalších segmentů zdravotní péče,“ míní náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Honěk.

Stát letos podle odhadů přispěje do systému zdravotního pojištění 62,5 miliardy korun. Celkové příjmy zdravotních pojišťoven se přitom přiblíží 260 miliardám korun. I když počet státních pojištěnců spíše klesá, stát nyní platí proti roku 2012 o 11,5 miliardy ročně více. Celkem přilil 21,5 miliardy korun. Roste i výběr pojistného.

Platy ve zdravotnictví se v příštím roce zvednou o pět procent